Reklama

Z naszej kuchni

Polubmy morskie ryby!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Są lekko strawne, dobrze przyswajalne przez organizm, zawierają wiele wartościowych, odżywczych składników, nie mówiąc o walorach smakowych.

Sznycelki rybne. Przepis na 6 porcji

1/2 kg filetów z dorsza lub innej morskiej ryby, 1 kopiasta łyżka tartej bułki, 1 kopiasta łyżka siekanej natki pietruszki (może być mrożona), 1 jajko, sól i pieprz do smaku, kilka ząbków czosnku, 6 krążków cebuli, 1/2 szklanki mleka, mąka krupczatka do panierowania cebuli, tarta bułka lub otręby do panierowania sznycelków, 6 plastrów pomidora, zielenina do posypania, olej do smażenia.
Z 2 dużych, lekko podłużnych cebul wykrawamy 6 równych krążków, zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy w chłodne miejsce. Filety lekko rozmrażamy, przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do masy dodajemy jajko, zieleninę, tartą bułkę, przyprawy, masę wyrabiamy, by była jednolita i pulchna, dzielimy na 6 równych części i formujemy zgrabne sznycelki. Gotowe odstawiamy w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy tzw. duży tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku. Gdy tłuszcz nabierze odpowiedniej temperatury, panierujemy wychłodzone sznycelki w otrębach lub tartej bułce i smażymy, rumieniąc z obu stron. Gotowe wykładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w cieple, np. w piekarniku nastawionym na 80oC.
Krążki cebuli wyjmujemy z mleka, odsączamy na sicie, panierujemy w mące (nadmiar mąki strząsamy) i obsmażamy, rumieniąc z obu stron w tłuszczu, w którym smażyły się sznycelki. Zbrązowiałe ząbki czosnku odrzucamy. Usmażone, chrupiące cebulowe krążki układamy na środku każdego sznycelka, posypujemy zieleniną, kładziemy krążek pomidora i podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem ziemniaków i sezonowej, delikatnej w smaku surówki lub zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym.

Sałatka rybna. Przepis na 6 porcji

1/2 kg filetów z dorsza lub innej białej morskiej ryby, 2 łyżki octu ziołowego, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu, sól.
Sos: 1 szklanka gęstej, kwaskowej śmietany, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być kompozycja - natka pietruszki, koperek, listki świeżego cząbru), 1 średniej wielkości biała cebula lub 2 mniejsze cebulki czerwone, sok z cytryny, sól i pieprz, cząstki pomidora, plasterki świeżego ogórka, świeże zioła lub listki zielonej pietruszki.
W rondlu zagotowujemy 2 szklanki wody z dodatkiem octu i pozostałych przypraw. Gdy całość się zagotuje, kładziemy filety ( mogą być zamrożone) i gotujemy (odkryte) na niewielkim ogniu - aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana. Pozostawiamy w wodzie do wychłodzenia.
Do salaterki dajemy: śmietanę, sok z cytryny, najdrobniej usiekaną cebulę, zieleninę, sól i pieprz - sos powinien być lekko pikantny, o wyraźnym smaku. Do sosu dodajemy rozdrobnioną na niewielkie kawałki i idealnie oczyszczoną z najmniejszych nawet ości rybę, całość delikatnie mieszamy i - gdy trzeba - doprawiamy jeszcze do smaku.
Porcje sałatki układamy na liściach zielonej sałaty lub kokilkach i przybieramy według własnych upodobań. Podajemy nie później jak 30 min po przygotowaniu.
Rada: Kto nie akceptuje ostrego smaku i zapachu cebuli, może ją po usiekaniu przelać wrzątkiem na sicie, następnie zahartować zimną wodą i po wychłodzeniu dodać do sosu. Cebuli czerwonej nie należy parzyć wrzątkiem, jest bardziej delikatna w smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych w piątek 2 maja?

2025-04-28 09:41

[ TEMATY ]

post

majówka

wstrzemięźliwość

Adobe Stock

Zgodnie z obowiązującymi przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów w Kościele katolickim należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku.

Piątkowa wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych nie obowiązuje w trzech przypadkach: w piątki, w które wypada uroczystość; dni w randze uroczystości (np. piątek w Oktawie Wielkanocy) oraz gdy zostanie udzielona dyspensa zgodnie z przepisami prawa kanonicznego.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Müller ostrzega przed niebezpieczeństwem schizmy w Kościele

2025-04-28 12:07

[ TEMATY ]

kard. Gerhard Müller

schizma

Karol Porwich/Niedziela

Kościołowi katolickiemu grozi schizma, jeśli nie wybierze papieża ortodoksyjnego, ostrzegł niemiecki kardynał Gerhard Müller w okresie poprzedzającym konklawe. Emerytowany prefekt Kongregacji Nauki Wiary wypowiedział się dla brytyjskiego dziennika „The Times”. Po raz kolejny podkreślił, że terminy „liberalny” i „konserwatywny” nie są właściwe w odniesieniu do Kościoła katolickiego. Kard. Müller wyjaśnił, że podział w Kościele sięga głębiej. Powiedział, że nowy papież „musi być ortodoksyjny, ani liberalny, ani konserwatywny”.

77-letni niemiecki purpurat, który będzie głosował w nadchodzącym konklawe, wyjaśnił, że nie chodzi o konserwatystów i liberałów, ale o ortodoksję i herezję. Dodał: „Modlę się, aby Duch Święty oświecił kardynałów, ponieważ `heretycki` papież, który zmienia [swoje osądy] każdego dnia w zależności od tego, co donoszą środki masowego przekazu, byłby niszczycielski”. Następny papież, argumentował kard. Müller, nie powinien „liczyć na poklask świeckiego świata, który rozumie Kościół jako organizację humanitarną” z misją pracy społecznej.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: zmiany w obchodach Jubileuszu

2025-04-28 16:51

[ TEMATY ]

Watykan

jubileusz

zmiany

Jubileusz 2025

Vatican News

Dykasteria ds. Ewangelizacji ogłosiła zmiany w obchodach niektórych spotkań Jubileuszu roku 2025. Dotyczy to Jubileuszu Ludzi Pracy i Jubileuszu Przedsiębiorców. Ma to związek z „okolicznościami chwili” - przygotowaniami do konklawe.

Jubileusz Ludzi Pracy odbędzie się w dniach 1-4 maja, a Jubileusz Przedsiębiorców - 4-5 maja. Ich uczestnicy przejdą jedynie przez Drzwi Święte w bazylice św. Piotra i innych trzech bazylikach papieskich: św. Jana na Lateranie, Matki Bożej Większej, gdzie będą mogli pomodlić się przy grobie papieża Franciszka, i św. Pawła za Murami.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję