Reklama

Savoir-vivre

Jak podawać do stołu - serwis amerykański i familijny

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Są różne sposoby podawania potraw do stołu, przy którym siedzą goście - mniej i bardziej uroczyste. Do najmniej uroczystych należy tzw. serwis amerykański, stosowany dziś nagminnie w restauracjach (nawet tych dobrych) i w domach prywatnych. Jeszcze kilkanaście lat temu stwierdzano, że kwalifikuje się on tylko do poślednich, np. dworcowych, lokali. Zaczął się początkowo upowszechniać w USA, gdzie zawsze najmniej ceniono to, co eleganckie (stąd nazwa), a polega na tym, że kładzie się w kuchni na talerzu np. mięso, ziemniaki, gotowane warzywa i surówkę, i ten talerz stawia przed gościem na stół, podchodząc do niego z prawej strony.
Jeszcze dziś w trochę bardziej eleganckich restauracjach surówkę, gotowane warzywa, a nawet ziemniaki podaje się na oddzielnych talerzykach czy małych półmiskach. To jednak nadal serwis amerykański, ponieważ jego istotną cechą jest podawanie kilku potraw jednocześnie. Właściwy bowiem sposób podania jest następujący: najpierw podajemy jako zimną zakąskę (przystawkę) surówkę czy sałatkę, potem zupę, potem jako gorącą zakąskę (przystawkę) gotowane warzywa, a wreszcie danie główne - mięso z ziemniakami.
Serwis familijny, bardziej uroczysty, ale jeszcze nie w pełni uroczysty, stosuje się w wielu restauracjach i w domach prywatnych w trakcie niedzielnych, odświętnych czy świątecznych obiadów. Stawia się wtedy na stole, sukcesywnie, półmiski z sałatkami, surówkami, zimnymi przystawkami, gotowanymi czy pieczonymi warzywami, mięsem, ziemniakami i naczynia z chrzanem, grzybkami marynowanymi, śliwkami w occie itp. Goście obsługują się sami. Należy tylko pamiętać o tym, żeby jeden półmisek z daną potrawą, np. mięsem, przeznaczyć na 3-4 osoby i by były one tak rozstawione na stole, aby goście nie mieli problemów z sięganiem po nie.

www.savoir-vivre.com.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2011-12-31 00:00

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych?

2024-05-02 07:20

[ TEMATY ]

wstrzemięźliwość

Adobe Stock

W związku z przypadającą w piątek, 3 maja, w Kościele katolickim uroczystością Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, głównej patronki kraju, katolików nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Mimo uroczystości wierni nie są zobowiązani do udziału we Mszy świętej.

Zgodnie z obowiązującymi w Kościele katolickim przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada uroczystość. Post ścisły obowiązuje w Środę Popielcową i w Wielki Piątek.

CZYTAJ DALEJ

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość + Litania Loretańska

[ TEMATY ]

Matka Boża

Maryja

nabożeństwo majowe

loretańska

Majowe

nabożeństwa majowe

litania loretańska

Karol Porwich/Niedziela

Maj jest miesiącem w sposób szczególny poświęconym Maryi. Nie tylko w Polsce, ale na całym świecie, niezwykle popularne są w tym czasie nabożeństwa majowe. [Treść Litanii Loretańskiej na końcu artykułu]

W tym miesiącu przyroda budzi się z zimowego snu do życia. Maj to miesiąc świeżych kwiatów i śpiewu ptaków. Wszystko w nim wiosenne, umajone, pachnące, czyste. Ten właśnie wiosenny miesiąc jest poświęcony Matce Bożej.

CZYTAJ DALEJ

Prezydent: nie było żadnych wątpliwości, kto powinien otrzymać awans generalski

2024-05-03 09:32

[ TEMATY ]

Andrzej Duda

WOT

PAP/Paweł Supernak

Nie było żadnych wątpliwości, kto powinien otrzymać awans generalski, kto powinien zostać mianowany na te najważniejsze stanowiska dowódcze w wojsku polskim - podkreślił prezydent Andrzej Duda w swoim wystąpieniu po wręczeniu nominacji na stanowisko dowódcy generalnego RSZ i na stanowisko dowódcy WOT.

Prezydent Andrzej Duda wręczył w piątek akty mianowania gen. broni Markowi Sokołowskiemu na stanowisko dowódcy generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych i gen. bryg. Krzysztofowi Stańczykowi na stanowisko dowódcy Wojsk Obrony Terytorialnej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję