Reklama

Nasze serce

Łatwiej zapobiegać niż leczyć

Niedziela Ogólnopolska 6/2007, str. 39

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

- Zapobieganie chorobom serca polega m.in. na właściwym odżywianiu się. Jaką dietę Pan poleca?

Reklama

Lek. med. Zbigniew Łebek, kardiolog, prezes Stowarzyszenia „Twoje serce” w Częstochowie: - Nie ma jednej cudownej diety, wiele przypadków trzeba rozpatrywać indywidualnie, ale obserwacje potwierdzają niezbicie podstawowy fakt, że im mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu w diecie - mięsa, masła, tłustych serów, ciast, śmietany - tym lepiej dla serca i układu krążenia. W trosce o serce powinniśmy przestrzegać kilku podstawowych zasad: 1. Bilansujmy dietę pod względem kaloryczności, tzn. zadbajmy, aby ilość kalorii spożywanych w ciągu doby była dostosowana do wieku, płci i aktywności fizycznej. 2. Planujmy posiłki wcześniej, już na etapie zakupów, kupując produkty zawierające jak najmniej tłuszczu i cholesterolu. 3. Pamiętajmy, że podstawą naszego żywienia w tzw. piramidzie żywieniowej powinny być produkty zbożowe, które powinny stanowić podstawę każdego posiłku, uzupełniajmy je warzywami i owocami, spożywanymi kilka razy dziennie. 4. Ograniczmy produkty pochodzenia zwierzęcego do jednego - najwyżej dwóch posiłków dziennie. 5. Dbajmy o to, by w naszej diecie znajdowała się duża ilość błonnika - warzywa, owoce, płatki owsiane i kukurydziane - który m.in. obniża poziom cholesterolu, przyspiesza przemianę materii, zmniejsza wchłanianie tłuszczów nasyconych z przewodu pokarmowego.

- Planowanie zdrowych posiłków już na etapie zakupów to niezmiernie ważna sprawa.

- Warto i trzeba zadawać sobie pytanie, czy to, co chcę kupić, będzie korzystne dla mojego zdrowia, a nie kierować się tylko upodobaniami czy ceną. Powinniśmy wybierać ciemne pieczywo i produkty zbożowe w różnych postaciach, np. płatki, kasze. Warto uwzględniać w diecie rośliny strączkowe: groch, fasolę i, oczywiście, dużo warzyw i owoców. Dietę dobrze jest wzbogacić w orzechy, nasiona dyni i słonecznika, a także w produkty zawierające tłuszcze nienasycone, które są głównie w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Bardzo ważne jest spożywanie ryb morskich, przynajmniej raz w tygodniu, ale im częściej, tym lepiej. Można wzbogacić dietę o tzw. fitosterole, substancje roślinne obniżające poziom cholesterolu, które są zawarte w niektórych miękkich margarynach.

- Czy trudno jest przekonać pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych?

- U osób starszych nawyki są silnym hamulcem, często pada argument, że kiedyś nie przestrzegano żadnych diet. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że starsze pokolenia nie korzystały z żywności wysoko przetworzonej, miały o wiele więcej wysiłku fizycznego i mniej stresów niż my. Dlatego dietę trzeba dostosować do obecnych warunków życia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2007-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmarł ks. Tomasz Burghardt

2025-04-17 15:01

https://ostfriesland.parafialnastrona.pl/wydarzenia-i-galerie

16 kwietnia zmarł ks. Tomasz Burghardt. Kapłan zmarł w 59. roku życia oraz 31. roku kapłaństwa.

Kapłan urodził się 26 lipca 1965 roku we Wrocławiu. Święcenia kapłańskie przyjął 22 maja 1993 roku z rąk kard. Henryka Gulbinowicza. Po święceniach został skierowany na swoją pierwszą placówkę wikariuszowską do parafii pw. Podwyższenia Krzyża św. w Środzie Śląskiej [1993-1996], następnie był wikariuszem w parafii pw. św. Franciszka z Asyżu we Wrocławiu [1996-1997], by następnie trafić do parafii pw. Narodzenia NMP w Lądku Zdrój [1997-2000]. Kolejna placówką wikariuszowską była parafia pw. św. Józefa w Bierutowie [2000-2001] oraz parafia pw. św. Karola Boromeusza w Wołowie [2001-2002]. W 2002 roku ks. Tomasz trafił do parafii pw. Miłosierdzia Bożego w Oławie [2002-2005]. W latach 2005-2010 został mianowany dyrektorem Caritas Archidiecezji Wrocławskiej. Po 2010 roku pełnił posługę w Niemczech. Najpierw do 2013 roku w Polskiej Misji Katolickiej w Münster, a po 2013 roku aż do dziś był proboszczem w czterech katolickich niemieckojęzycznych Parafiach: Geeste, Dalum, Groß Hesepe i Osterbrock w Dekanacie Emsland Mitte oraz Duszpasterzem dla Katolików Języka Polskiego w Ostfriesland i Emsland.
CZYTAJ DALEJ

Wielki Piątek w Jerozolimie: relikwiarz Krzyża na Golgocie

Wielkopiątkowej liturgii w Jerozolimie, odprawionej w porannych godzinach w bazylice Kalwarii i Bożego Grobu, przewodniczył łacińskiego patriarchy kard. Pierbattista Pizzaballa. Uczestniczyli w niej hierarchowie i wierni lokalnego Kościoła oraz pielgrzymi z różnych stron świata. Celebracja Męki Pańskiej na Kalwarii pokreśliła najistotniejszą charakterystykę jerozolimskiej liturgii, która oprócz sakramentalnego „dzisiaj” włącza w swoją modlitwę wskazanie geograficznego „tutaj”.

Wielkopiątkowa liturgia w Jerozolimie wyróżnia się dwoma elementami podkreślającymi miejsce celebracji. W kaplicy strzegącej skałę Golgoty patriarcha położył się na posadzce nie przed krucyfiksem, ale przed relikwiarzem Krzyża Świętego, który był następnie adorowany przez uczestników liturgii.
CZYTAJ DALEJ

Ksiądz z osiedla: warto kultywować tradycję, ale święconka nie jest najważniejsza w Wielkanocy

2025-04-19 07:54

[ TEMATY ]

Wielkanoc

archiwum prywatne

ks. Rafał Główczyński

ks. Rafał Główczyński

Warto kultywować tradycję, ale święconka nie jest najważniejszym elementem Wielkanocy. Od święcenia pokarmów ważniejsze jest uczestnictwo w Triduum Paschalnym, szczera spowiedź i przyjęcie Jezusa w Eucharystii - powiedział PAP ks. Rafał Główczyński, prowadzący na YouTube kanał Ksiądz z osiedla.

W Wielką Sobotę w Kościele katolickim przez cały dzień trwa święcenie pokarmów i adoracja Chrystusa złożonego do grobu. Tego dnia wierni przychodzą do kościołów ze święconkami w koszykach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję