Reklama

Z naszej kuchni

Wiosenne sałaty i sałatki

Niedziela Ogólnopolska 15/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z rzodkiewek z jajkami

(Przepis na 4 porcje)

3 jajka ugotowane na twardo, 3 pęczki świeżych rzodkiewek, 4 młode cebulki wraz ze szczypiorem.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, sól, pieprz, sok z cytryny.

Z usiekanej cebulki i szczypioru odkładamy 2 kopiaste łyżki samego szczypioru, pozostały łączymy z posiekanymi jajkami i pokrojoną w plastry rzodkiewką. Składniki sałatki zalewamy sosem przygotowanym z majonezu wymieszanego ze śmietaną i przyprawionego do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Lekko mieszamy, wierzch posypujemy posiekanym szczypiorem - podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałata z tuńczykiem

(Przepis na 4 porcje)

1 głowa sałaty lodowej, 1 mała puszka tuńczyka w zalewie, 1 czerwona cebula, 2 jajka ugotowane na twardo.
Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Umytą, wysuszoną sałatę dzielimy, rozrywając w dłoniach, na niewielkie części, układamy w salaterce. Odsączonego z zalewy tuńczyka rozdrabniamy, cząstki rozkładamy na listkach sałaty, podobnie rozkładamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Pokrojone w cząstki jajka układamy na wierzchu. Całość polewamy sosem i stawiamy w chłodnym miejscu na 15 min.
Sos: Oliwę rozcieramy z drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny - sos powinien nabrać odpowiedniej konsystencji i właściwego aromatu.

Sałata ze szparagami

(Przepis na 4 porcje)

1 głowa sałaty masłowej, 1/2 kg białych szparagów, sól, cukier, 1/2 łyżeczki masła, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanego koperku.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kefiru lub naturalnego jogurtu, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru.

W wodzie z solą, cukrem i masłem gotujemy obrane, związane w pęczek szparagi tak długo, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy cedzakową łyżką, odsączamy, wychładzamy.
Umytą, wysuszoną sałatę dzielimy na niewielkie części, rozkładamy w salaterce, na liściach kładziemy warstwę pokrojonych na niewielkie kawałki szparagów, całość posypujemy posiekanymi jajkami z koperkiem, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Sos: Majonez lekko ubijamy z jogurtem lub kefirem. Gdy się spieni, dodajemy - w niewielkich ilościach - przyprawy. Tuż przed podaniem sałatę zalewamy sosem w taki sposób, by dotarł on do najniższej warstwy.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp Małyga: Człowiek ma nadzieję na przyszłość, gdy w swojej przeszłości jest w stanie zobaczyć, że Bóg działa

2025-08-16 11:32

ks. Łukasz Romańczuk

Biskup Maciej Małyga

Biskup Maciej Małyga

Około 1000 osób modlących się na różańcu przybyło do Henrykowa na Archidiecezjalną Pielgrzymkę. W Sanktuarium Matki Bożej Języka Polskiego sprawowana była Msza święta pod przewodnictwem biskupa Macieja Małygi.

Słowa pozdrowienia do pielgrzymów skierował o. Kazimierz Kmak, kustosz henrykowskiego sanktuarium. Zwrócił on uwagę na potrzebę modlitwy różańcowej oraz wyraził radość z powodu tak licznej grupy pielgrzymów.
CZYTAJ DALEJ

Zmiany kapłanów 2025 r.

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

Mikstat: bp Wiesław Lechowicz poświęcił zwierzęta w uroczystość św. Rocha

2025-08-16 12:34

[ TEMATY ]

święcenie zwierząt

zrzuzt ekranu yt.com

16 sierpnia biskup polowy Wojska Polskiego z okazji uroczystości ku czci św. Rocha poświęcił w Mikstacie zwierzęta. W 2015 r. mikstackie uroczystości odpustowe ku czci patrona z błogosławieństwem zwierząt zostały wpisane na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego.

Obrzęd święcenia zwierząt zgromadził nie tylko mieszkańców parafii, ale także gości z różnych stron Polski, a nawet zagranicy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję