Reklama

Z naszej kuchni

Gotujemy razem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurczak w pomidorach

(Przepis na 4 porcje)

4 porcje kurczaka - udka lub filet, 4 duże pomidory, 1/2 szklanki oliwy lub oleju, 2 duże ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka tymianku, sól, pieprz, 1 szklanka naturalnego soku wyciśniętego z surowych jabłek, 2 łyżki płynnego miodu.

Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy solą i zmiażdżonym czosnkiem, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min, następnie podsmażamy w tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, aż mięso nabierze złocistej barwy. Przekładamy porcje do rondla z grubym dnem (ważne), oprószamy pieprzem, roztartym w dłoniach tymiankiem, podlewamy sokiem z jabłek i - bez przykrycia - dusimy na średnim ogniu. Gdy sok w połowie wyparuje, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Gdy trzeba, wytworzony sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagęszczamy do odpowiedniej konsystencji.
Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym. Kurczak dobrze smakuje z ugotowanym na sypko ryżem lub cienkimi, chrupiącymi frytkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jesienny poemat

Deser skomponowany przez moją wnuczkę - Oleńkę

(Przepis na 6 porcji)

1/2 kg dorodnych śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu owoców), 1/2 kg dorodnych białych winogron (waga po odrzuceniu gałązek i pestek), 1 budyń waniliowy, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1,5 szklanki pełnego mleka, 4 łyżki cukru, 1 płaska łyżka masła, 1 szklanka śmietany kremowej, owoce i świeże listki melisy do przybrania.

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy rozprowadzony w połowie szklanki zimnego mleka budyń i - cały czas mieszając - gotujemy przez 2 min, by proszek budyniowy stracił smak surowizny. Przekładamy budyń do miseczki i odstawiamy do przechłodzenia. Śliwki (wypestkowane) kroimy w cienkie paseczki - z bardzo dojrzałych owoców można ściągnąć skórkę, winogrona kroimy na połowę i odrzucamy pestki.
Letni budyń lekko ubijamy robotem. Gdy się spulchni, dodajemy - cały czas ubijając - w niewielkich ilościach śmietanę. Nadal ubijamy, aż masa budyniowo-kremowa stanie się jednolita i bardzo puszysta. Do masy dodajemy przygotowane owoce, składniki delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), rozkładamy do pucharków, przybieramy cząstkami owoców i listkami melisy. Deser podajemy lekko wychłodzony, ale nie zmrożony.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Musimy być gotowi na przyjęcie nowej fali byłych anglikanów

2025-10-30 16:29

[ TEMATY ]

anglikanie

Canterbury

@Vatican Media

Katedra w Canterbury

Katedra w Canterbury

Kościół musi przygotować na przyjęcie nowej fali anglikańskich konwertytów – uważa ks. Michael Nazir-Ali. Przez wiele lat on sam był jednym z najważniejszych biskupów anglikańskich w Wielkiej Brytanii. Postrzegano go nawet jako kandydata na arcybiskupa Canterbury. Przed czterema laty został jednak katolikiem, a następnie kapłanem w ordynariacie dla byłych anglikanów.

Przyznał on, że już teraz można zaobserwować nową falę konwersji. Jego zdaniem Kościół musi się zastanowić, jak zareagować na ten nowy fenomen.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV na 100-lecie diecezji częstochowskiej: Niech jubileuszowe inicjatywy owocują w życiu wspólnot parafialnych, rodzin i całej diecezji

2025-10-30 10:35

[ TEMATY ]

Nuncjusz Apostolski

stulecie diecezji

Leon XIV

Vatican Media

„Wraz z Wami wysławiam Boga bogatego w miłosierdzie za sto lat istnienia Kościoła partykularnego tak mocno związanego z Ikoną Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej” – napisał Leon XIV w liście na 100-lecie diecezji częstochowskiej.

Głównym uroczystościom przewodniczył nuncjusz apostolski w Polsce abp Antonio Guido Filipazzi. – Misja Kościoła trwa – tutaj, w tej wspólnocie i na całym świecie – mówił 29 października, podczas Mszy św. w archikatedrze Świętej Rodziny w Częstochowie, kończącej główne obchody 100-lecia archidiecezji częstochowskiej oraz IX Kongresu Eucharystycznego Archidiecezji Częstochowskiej.
CZYTAJ DALEJ

Prawo państwowe i kościelne dają rodzicom możliwość pogrzebu dziecka utraconego wskutek poronienia

2025-10-31 07:20

[ TEMATY ]

prawo

Karol Porwich/Niedziela

W Polsce prawo państwowe i kościelne dają rodzicom możliwość pogrzebu dziecka, które utracili wskutek poronienia na bardzo wczesnym etapie ciąży. O jego kościelnej formie decydują rodzice. Jeśli jego szczątki nie zostaną odebrane ze szpitala, organizowane są pogrzeby zbiorowe.

Kwestie pochowania ludzkich szczątków w polskim ustawodawstwie reguluje m.in. ustawa o cmentarzach i chowaniu zmarłych. Zgodnie z nią muszą one zostać pochowane, a za takie uważa się także „szczątki dzieci zmarłych przed porodem”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję