Przepis na 2 kotlety
2 jajka ugotowane na twardo, 1 jajko surowe, 1 kopiasta łyżka tartej bułki, 2-3 łyżki letniego mleka, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku lub kompozycji z zieleniny (koperek, szczypior, rzeżucha, młode pędy czosnku, liście pietruszki, świeże zioła), sól, pieprz, 1 mała cebula, oliwa lub olej.
Bardzo drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, często mieszając (powinna się zeszklić, ale nie zrumienić). Mleko łączymy z tartą bułką, dodajemy gorącą cebulę wraz z resztką tłuszczu, na którym się smażyła, posiekane jajka, jajko surowe, zieleninę, sól, pieprz - składniki lekko wyrabiamy. Z masy jajecznej formujemy dwa zgrabne kotleciki (najłatwiej - szerokim nożem) i wstawiamy na 10-15 min do lodówki. Wychłodzone rumienimy na rozgrzanym tłuszczu, zsuwamy na wyłożony listkami sałaty talerz i podajemy z chrupiącymi frytkami i sezonową surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu