Reklama

Z naszej kuchni

Coś smacznego „na ząb”

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Luksusowa przekąska z dorsza

(Przepis na 8 porcji)

1 kg filetów z dorsza, 1 szklanka majonezu, 2 cytryny, 1/2 kostki (12,5 dag) świeżego masła, sól i pieprz do smaku, 1 kieliszek wytrawnego białego wina (może być domowej roboty - koniecznie białe i wytrawne), kilka filecików anchois lub kilka marynowanych grzybków, zielenina do przybrania półmiska.

Filety lekko rozmrażamy, kropimy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie układamy je w ogniotrwałym naczyniu, obkładamy połową masła, zalewamy winem z dodatkiem łyżki wody, przykrywamy szczelnie aluminiową folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200ºC przez 40-50 min - czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy.
Wychłodzone filety okrawamy ostrym nożem, formując z nich osiem zgrabnych porcji, pozostałe skrawki wraz z resztą masła, łyżeczką soku z cytryny, filecikami anchois lub posiekanymi grzybkami rozcieramy na jednolitą masę i - gdy trzeba - lekko przyprawiamy do smaku. Masa powinna być pikantna i aromatyczna.
Ułożone na półmisku porcje filetów smarujemy przygotowaną masą, i - najlepiej w sposób dekoracyjny, np. przy pomocy szprycki - polewamy majonezem.
Przekąskę możemy przygotować kilka godzin wcześniej i przetrzymać w lodówce, szczelnie przykrytą aluminiową folią. Dopiero tuż przed podaniem przybieramy zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z tuńczyka

(Przepis na 6 porcji)

Reklama

2 puszki tuńczyka w sosie naturalnym, 1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona), 2 cebule, sok z cytryny, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, 6 dużych liści sałaty lub listki selera naciowego.

Drobno posiekaną cebulę parzymy wrzątkiem na sicie, hartujemy zimną wodą, przekładamy do salaterki i kropimy sokiem z cytryny, uważając, by nie wpadła pestka (potrawa zgorzknieje).
Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka wraz z sosem, natkę, majonez i szczyptę pieprzu - składniki bardzo delikatnie łączymy. Porcje sałatki rozkładamy na liściach sałaty lub w pucharkach wyłożonych listkami selera naciowego i przybieramy zieleniną. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

Sałatka zielona

(Przepis na 4 porcje)

2 ugotowane na twardo jajka, po 2 łyżki siekanego szczypiorku, koperku, natki pietruszki, rzeżuchy, młodych pędów czosnku, 4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, 4 liście sałaty, rzodkiewka do przybrania.

Jajka siekamy, łączymy z zieleniną, śmietaną i majonezem, rozkładamy na liściach sałaty, przybieramy różyczkami z rzodkiewek. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rosja: w Irkucku zmarł nagle ks. W. Siek SVD

2025-03-18 21:06

[ TEMATY ]

zmarły

Rosja

Ojcowie Werbiści

W wieku 55 lat zmarł nagle 17 marca na ganku przed katedrą w Irkucku polski werbista ks. Włodzimierz Siek - miejscowy proboszcz i wikariusz generalny diecezji św. .Józefa w tym mieście. Według źródeł rosyjskich przyczyną zgonu był zawał serca.

Ks. Włodzimierz Siek urodził się 6 sierpnia 1969 roku w Radomiu, należącym wówczas do diecezji sandomierskiej i w tamtejszym Wyższym Diecezjalnym Seminarium zaliczył studia filozoficzne, ale w 1991 wstąpił do nowicjatu Zgromadzenia Słowa Bożego (werbistów) i 27 kwietnia 1996 przyjął święcenia kapłańskie po ukończeniu Wyższego Seminarium Duchownego w Pieniężnie. Wkrótce potem wyjechał do pracy duszpasterskiej na Białoruś i tam do 1999 był wikariuszem parafii w Baranowiczach, której proboszczem był ks. Jerzy Mazur, późniejszy pierwszy biskup w Irkucku. Gdy 18 maja 1999 św. Jan Paweł II mianował go przełożonym administratury apostolskiej Syberii Wschodniej z siedzibą w Irkucku, zabrał ze sobą do pomocy na nowym miejscu swego współbrata zakonnego, który odtąd do 2004 był proboszczem w Błagowieszczeńsku (przy granicy z Chinami).
CZYTAJ DALEJ

Dlaczego potrzebujemy Ducha Świętego, gdy się modlimy?

2025-03-17 20:55

[ TEMATY ]

Duch Święty

Wielki Post

Duch Św.

Katechizm Wielkopostny

Adobe Stock

Wielki Post to czas modlitwy, postu i jałmużny. To wiemy, prawda? Jednak te 40 dni to również czas duchowej przemiany, pogłębienia swojej wiary, a może nawet… powrotu do jej podstaw? W kolejnym dniu naszego katechizmu odpowiedź na pytanie - Dlaczego potrzebujemy Ducha Świętego, gdy się modlimy?

Czy wiesz, co wyznajesz? Czy wiesz, w co wierzysz? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym? Jeśli nie, zostań z nami. Jeśli tak, tym bardziej zachęcamy do tego duchowego powrotu do podstaw z portalem niedziela.pl. Przewodnikiem będzie nam Katechizm Kościoła Katolickiego oraz Youcat – katechizm Kościoła katolickiego dla młodych.
CZYTAJ DALEJ

Prymas Polski: obchody milenium koronacji okazją do podkreślenia wspólnych korzeni

2025-03-19 17:13

[ TEMATY ]

historia

Gniezno

prymas Polski

abp Wojciech Polak

Archidiecezja Gnieźnieńska

Prymas Polski abp Wojciech Polak

Prymas Polski abp Wojciech Polak

„Głęboko wierzę, że tak jak uroczystości 1050-lecia Chrztu Polski pokazały, że nasza wspólna historia przede wszystkim łączy, a nie dzieli, tak i obchody milenium królewskich koronacji mogą być dobrą okazją do podkreślenia wspólnych korzeni, z których wyrośliśmy” - mówił Prymas Polski abp Wojciech Polak podczas II Sejmiku Ziemi Gnieźnieńskiej, który odbył się 19 marca w Gnieźnie.

W swoim wystąpieniu metropolita gnieźnieński przypomniał, że obok 1000-lecia koronacji Bolesława Chrobrego i Mieszka II Lamberta w tym roku przypada również 1025-lecie powstania archidiecezji i metropolii gnieźnieńskiej, najstarszej organizacji kościelnej na ziemiach polskich. Wraz z nią powołane zostały podległe jej biskupstwa ze stolicami w Krakowie, Wrocławiu i Kołobrzegu. „U progu drugiego tysiąclecia naród polski zyskał prawo, by na równi z innymi narodami włączyć się w proces tworzenia nowego oblicza Europy” - cytował św. Jana Pawła II abp Polak.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję