Reklama

Z naszej kuchni

Dania z ryżu

Najczęściej kupujemy ryż łuszczony i polerowany, pozbawiony przez te zabiegi białka, tłuszczu i witamin, ale braki te wyrównują dodatki: mięsa, sosy, jarzyny, owoce, śmietana. Mimo małej wartości odżywczej, dania z ryżu często goszczą na naszych stołach - i słusznie. Są lekko strawne i smaczne. A stare, chińskie przysłowie mówi: "Z głodnym podziel się ryżem, nieszczęśliwemu udziel serca".

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Risotto

Przepis na 4 duże porcje
(średniej wielkości forma do zapiekania)

1 szklanka suchego ryżu ugotowanego według przepisu podanego na opakowaniu, 1 cebula, 25 dag pieczarek, tłuszcz do zasmażenia, 1 mała puszka zielonego groszku, 25 dag mielonego surowego mięsa (może być z drobiu), 2 łyżki pikantnego keczupu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy według własnych upodobań smakowych, tłuszcz do wysmarowania formy.

Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy mięso i zasmażamy przez 2 min. Następnie dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i całość razem smażymy, często mieszając - aż wyparuje cały powstały sos. Groszek dokładnie odsączamy. Ugotowany ryż i pozostałe składniki risotta łączymy z keczupem i lubianymi przyprawami - danie powinno być lekko pikantne, o wyraźnym smaku. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania, wyrównujemy powierzchnię - wierzch smarujemy koncentratem pomidorowym. Wstawiamy do nagrzanego do 200o C piekarnika i zapiekamy przez 20-25 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy.
Risotto podajemy obficie posypane zieleniną, z dodatkiem kefiru, mizerią ze śmietaną, zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub sałatką z pomidorów.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Legumina ryżowo-miodowa

(średniej wielkości forma do zapiekania)

3/4 szklanki suchego ryżu, 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, szczypta soli, 1 szklanka płynnego miodu, 4 jajka, sok i skórka otarta z cytryny, 1 szklanka śmietany kremówki, 4 łyżki soku z brzoskwiń, 1 puszka brzoskwiń w syropie, masło do wysmarowania formy.

W mleku z wodą, z dodatkiem szczypty soli, gotujemy wypłukany ryż, gdy ziarna pochłoną cały płyn - odstawiamy do wychłodzenia. Do letniego ryżu dodajemy połowę płynnego miodu i ubitą kremówkę. Składniki mieszamy. Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w paseczki lub kostkę. Całe jajka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, gdy masa jajeczna będzie jednolita i pulchna, dodajemy pozostały miód, 4 łyżki syropu z brzoskwiń, sok i skórkę otartą z cytryny - całość lekko ubijamy.
Na spód wysmarowanej masłem formy dajemy warstwę ryżu, na niej rozkładamy połowę rozdrobnionych brzoskwiń, następne warstwy to: ryż, brzoskwinie i ryż. Powierzchnię wyrównujemy, zalewamy masą jajeczno-miodową i wstawiamy do nagrzanego do 200o C piekarnika. Zapiekamy ok. 20 min, ale czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Danie jest gotowe, gdy wierzch się lekko zarumieni, a boki odstają od formy.
Legumina smakuje na ciepło i na zimno - jest wspaniała, ale ma jedną wadę - tuczy!

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nauczyciel życia duchowego

Święty Paweł VI uważał go za wzór do naśladowania dla wszystkich współczesnych księży cierpiących na kryzys tożsamości.

Święty Jan z Ávili urodził się w rodzinie szlacheckiej o korzeniach żydowskich. Już jako 14-latek studiował prawo na uniwersytecie w Salamance, a potem filozofię i teologię w seminarium w Alcalá. Od samego początku jednak chciał służyć biednym. Po śmierci swoich rodziców rozdał majątek ubogim, a na przyjęcie po święceniach kapłańskich zaprosił dwunastu żebraków i osobiście im usługiwał. Jego wielkim pragnieniem były misje w Ameryce, jednak na polecenie arcybiskupa Sewilli został misjonarzem ludowym. Głosząc misje w Andaluzji, katechizował dzieci, uczył dorosłych modlitwy, był gorliwym spowiednikiem. W 1531 r. trafił do więzienia inkwizycji, gdyż oskarżono go o herezję iluminizmu (przeświadczenie, że prawdę można poznać wyłącznie intuicyjnie, dzięki oświeceniu umysłu przez Boga). Po licznych interwencjach oczyszczono go jednak z zarzutów i został uwolniony. Założył m.in. uniwersytet w Baeza, na południu Hiszpanii. Powołał także do istnienia stowarzyszenie życia wewnętrznego. Prowadził korespondencję duchową m.in. z Ludwikiem z Granady, Ignacym Loyolą i Teresą z Ávili.

CZYTAJ DALEJ

Gospodyni Śląska z Piekar, módl się za nami...

2024-05-10 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Droga maryjnej pobożności przyprowadziła nas dzisiaj do Śląskiego Zagłębia Górniczego, gdzie położone jest miasto Piekary Śląskie. Tutaj znajduje się ukochane przez ludność śląską sanktuarium Matki Bożej Piekarskiej, nazywanej Matką Sprawiedliwości i Miłości Społecznej.

Rozważanie 11

CZYTAJ DALEJ

Modlitwa za miasto Gorzów

2024-05-10 23:11

[ TEMATY ]

Modlitwa za miasto Gorzów

Stwoarzyszenie św. Eugeniusza de Mazenoda

Jarosław Libelt

Właśnie trwa całonocna adoracja Najświętszego Sakramentu

Właśnie trwa całonocna adoracja Najświętszego Sakramentu

Dziś rozpoczęła się trzydniowa modlitwa za Gorzów i jego mieszkańców.

Właśnie trwa całonocna adoracja Najświętszego Sakramentu, którą animują przede wszystkim gorzowskie wspólnoty Odnowy w Duchu Świętym.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję