(Przepis na 1 porcję)
Karaś należy do ryb smacznych, ubogich w ości i łatwych do przygotowania - można go szybko oskrobać z łusek.
Karaś (300-350 g), mleko do wymoczenia ryby, sól i pieprz, olej, 1 jajko + taka sama ilość wody, lubiane, najlepiej świeże zioła.
Oskrobanego z łusek karasia filetujemy (odrzucamy głowę i ość grzbietową), filety kładziemy do mleka i odstawiamy w chłodne miejsce - nawet na kilka godzin. Przed smażeniem filety osuszamy, oprószamy przyprawami, rumienimy na dokładnie rozgrzanym tłuszczu. Jajko rozbijamy z wodą, dodajemy zioła. Tłuszcz spod karasia odlewamy, gorącą rybę zalewamy spienionym jajkiem, stawiamy na średnim ogniu, przykrywamy. Danie jest gotowe, gdy jajko się zetnie. Podajemy, zsuwając na wygrzany talerz, z dodatkiem delikatnej, sezonowej surówki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu