Reklama

Z naszej kuchni

Przekąski - na zimno i na gorąco

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Łatwe do przygotowania, smaczne, niezastąpione na rodzinną kolację.

Kiełbasa zwyczajna w pikantnym sosie - przepis na 6 porcji

60 dag kiełbasy zwyczajnej (im cieńsza, tym lepiej), 4 duże łyżki oleju, 2 marchewki, 2 cebule, 1 pietruszka, 2 szklanki soku pomidorowego lub domowego przecieru, 2 łyżki keczupu, 2 marynowane papryki, sól, cukier, biały pieprz, 1 łyżeczka musztardy, duża szczypta przyprawy prowansalskiej, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W płaskim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli - dodajemy utarte na tarce z dużymi otworami warzywa i całość lekko podsmażamy, cały czas mieszając (ok. 5 min) . Do warzyw dodajemy pokrojoną w porcje kiełbasę. Składniki przez chwilę trzymamy na niewielkim ogniu - dodajemy sok pomidorowy, keczup, posiekaną paprykę, przyprawy. Rondel przykrywamy, stawiamy na najmniejszym ogniu i dusimy ok. 10-12 min (czas duszenia zależy od grubości kiełbasy), aż jarzyny będą miękkie, a sos gęsty, o pięknym czerwonobrunatnym kolorze i niepowtarzalnym aromacie. Gotowy sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku - powinien mieć pikantny, z wyraźną nutą pomidorów smak. Danie podajemy w kokilkach, posypane zieleniną, z dodatkiem pieczywa.

Sałatka z parówek - przepis na 6 porcji

1 szklanka suchej białej fasoli, 1 duża cebula, 2 parówki lub 20 dag kiełbasy parówkowej, 1 mała puszka soczewicy w zalewie.
Sos: 1/2 szklanki oleju (sojowy lub słonecznikowy), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki octu winnego, majeranek, sól, biały pieprz, 1 duża szczypta przyprawy prowansalskiej, kto lubi - szczypta przyprawy chili. Ponadto: natka pietruszki, 2 pomidory, 2 jajka ugotowane na twardo.
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem trzech łyżek mleka - ugotuje się znacznie szybciej. Miękką, cedzimy na sicie i przelewamy letnią wodą. Ziarna nie powinny być rozgotowane czy popękane.
Posiekaną cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy - przelewając zimną wodą. Obrane z błonki parówki drobno siekamy.
W salaterce przygotowujemy sos: zmiażdżony czosnek ucieramy z octem, dodajemy małymi partiami olej. Gdy składniki się połączą i powstanie lekki majonez, dodajemy przyprawy w ilości według własnych upodobań smakowych.
Do sosu dodajemy fasolę, cebulę, parówki, odsączoną soczewicę, składniki delikatnie łączymy i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Sałatkę podajemy w porcjowych pucharkach, przybraną cząstkami pomidora i jajek ugotowanych na twardo oraz zieleniną - koniecznie z pieczywem.

Szybka sałatka na rodzinną kolację - przepis na 4 porcje

3 łodygi selera naciowego, puszka ananasów w plastrach, mała puszka kukurydzy w zalewie, mała puszka tuńczyka.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 3 łyżki soku z ananasów.
Łodygi selera naciowego kroimy w centymetrowe kawałki, podobnie kroimy plastry ananasa, dodajemy odsączoną kukurydzę i rozdrobnionego tuńczyka, składniki lekko łączymy i stawiamy na 15 min w chłodne miejsce.
Majonez łączymy z sokiem z ananasów; gdy trzeba - lekko doprawiamy go do smaku. Przed podaniem polewamy sałatkę sosem. Podajemy do pieczywa.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Włoskie miasto zalane wydrążonymi cytrynami. Symbol lata problemem mieszkańców

2025-08-10 10:07

[ TEMATY ]

symbol lata

wydrążona cytryna

włoskie miasto

Amalfi

Adobe Stock

Symbolem lata w tym włoskim mieście jest sorbet podawany w wydrążonej cytrynie

Symbolem lata w tym włoskim mieście jest sorbet podawany w wydrążonej cytrynie

W Amalfi na południu Włoch ustawiono w różnych punktach specjalne pojemniki na odpady, do których należy wrzucać tylko wydrążone cytryny. To w podaje się słynny lokalny deser - sorbet cytrynowy. W ten sposób rozwiązano problem ogromnych ilości resztek cytrusów wyrzucanych przez turystów.

Biały sorbet podawany w dużej wydrążonej cytrynie jest symbolem lata na Wybrzeżu Amalfitańskim, odwiedzanym przez setki tysięcy turystów z całego świata. Niemal każdy, kto tam przyjeżdża, próbuje tego specjału. Z tą tradycją wiąże się jednak poważny problem: skórki cytryn porzucane są wszędzie, na ulicach i placach, na promenadzie, na ławkach.
CZYTAJ DALEJ

Wymagać od siebie

2025-08-05 08:53

Niedziela Ogólnopolska 32/2025, str. 20

[ TEMATY ]

homilia

Adobe Stock

Dzisiejsze słowo Boże pobudza naszą duszę podobnie jak rollercoaster w parku rozrywki, który w ciągu krótkiej chwili przeprowadza uczestników zabawy od zaciekawienia, zachwytu, lęku i przerażenia do uczucia ulgi i spokoju. Z jednej strony ukojenie i nadzieja, z drugiej – emocjonalne wezwanie do czuwania. „Nie bój się, mała trzódko, gdyż spodobało się Ojcu waszemu dać wam królestwo” – mówi do nas Jezus. Czyż słowa te nas nie uspokajają, kiedy zewsząd – od dziennikarzy, od socjologów i z własnych obserwacji – dochodzą do nas informacje o masowym i szybkim odchodzeniu, szczególnie młodych ludzi (choć przecież nie tylko!), od wiary i Kościoła?
CZYTAJ DALEJ

Kraków: list w obronie abp. Marka Jędraszewskiego przed "akcją znieważania w mediach"

2025-08-10 20:17

[ TEMATY ]

abp Marek Jędraszewski

list w obronie

akcja znieważania w mediach

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

Abp Marek Jędraszewski

Abp Marek Jędraszewski

"W ostatnim czasie zauważamy kolejną, nasilającą się akcję znieważania w mediach Księdza Arcybiskupa Marka Jędraszewskiego. I chociaż przez lata z mediów liberalno-lewicowych, znanych ze swej agresywności w odniesieniu do Kościoła katolickiego, wylewał się hejt na Pasterza Archidiecezji Krakowskiej, to obecnie jest wyraźnie zauważalny wzrost intensywności tych haniebnych działań" - piszą sygnatariusze przesłanego KAI "Stanowiska w obronie JE ks. abp. Marka Jędraszewskiego, metropolity krakowskiego".

Pod stanowiskiem podpisali się fotograf Adam Bujak, znany z Zespołu Wspierania Radia Maryja prof. Janusz Kawecki, prof. Wacław Leszczyński - dr honoris causa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz prof. Wojciech Polak - przewodniczący Kolegium Instytutu Pamięci Narodowej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję