Reklama

Wigilijne stoły

Wigilia, z łaciny „czuwanie”, „straż”, to w tradycji chrześcijańskiej dzień poprzedzający Święta Bożego Narodzenia. Z dniem Wigilii przed Bożym Narodzeniem wiąże się wiele zwyczajów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Tradycyjne stoły wigilijne naszego regionu zaprezentowane zostały w Muzeum Etnograficznym w Ochli podczas pierwszej zimowej imprezy, zatytułowanej „Idą święta”.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tradycyjnie wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z pierwszą gwiazdką na niebie. Postną kolację rozpoczyna modlitwa, czytanie fragmentu Ewangelii o narodzeniu Jezusa oraz dzielenie się opłatkiem i składanie życzeń. Polskie stoły wigilijne nakrywane są białym obrusem, pod którym znajduje się sianko. Na stole zostawia się jedno wolne nakrycie - symbolicznie przygotowane dla nieobecnego członka rodziny lub dla niezapowiedzianego gościa. Od kilku lat obok wolnego nakrycia w wielu domach ustawiana jest biała świeca Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom - na znak solidarności z potrzebującymi.
Potrawy przygotowywane na wigilijną wieczerzę, choć postne, są niezwykłe i niecodzienne. Przygotowywane są z ryb, kapusty, maku, grzybów i innych płodów ziemi. Potraw, według tradycji, powinno być dwanaście, każdej należy spróbować, by przez cały rok mieć zapewnione szczęście. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych na stołach wigilijnych znajdują się różne zestawy dań. Najczęściej spotykane to: zupy grzybowa, rybna, barszcze czerwony lub biały z uszkami, ryby przyrządzane na różne sposoby - np. smażone i w galarecie, kapusta z grochem, z grzybami, różne rodzaje pierogów - gotowane, pieczone - z kapustą i grzybami. Osobne miejsce zajmuje tu mak, który łączony z makaronem, bułką, cukrem i miodem tworzy niezapomniane smaki.
Każdy region Polski posiada charakterystyczne dla siebie zwyczaje związane z Wigilią. Tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie obecne są również w dzisiejszych czasach, choć w nieco uboższej formie.
Ziemia lubuska stanowi specyficzny region, w którym mieszają się tradycje przywiezione tu z całej Polski i z Kresów Wschodnich. Tradycje wigilijne w domach Lubuszan to przede wszystkim zwyczaje zaczerpnięte głównie z regionów lwowskiego, wileńskiego, Bukowiny i Wielkopolski.
Smażona ryba, zupa rybna, śledzie z cebulą, gotowana kapusta i kompot z suszonych owoców - to podstawowe potrawy, które znalazły się na stole wigilijnym wielkopolskim. Nie zabrakło również tradycyjnej strucli z makaronem. Według tradycji wileńskiej i lwowskiej, na stole wigilijnym znaleźć muszą się między innymi barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, ryby smażone, gotowane oraz drożdżowe racuszki smażone na oleju. - Takie potrawy można spotkać w wielu domach - mówi Genowefa Bieda z Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich. Współcześnie tradycje już się wymieszały. Charakterystyczna dla nas pozostaje kutia, niespotykana w innych regionach.
Wieczerza wigilijna, spotkanie rodzinne to ważne wydarzenia. Nie zapominajmy jednak, że Wigilia to przede wszystkim czuwanie!

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2006-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

[ TEMATY ]

litania loretańska

Adobe Stock

Litania Loretańska to jeden z symboli miesiąca Maja. Jest ona także nazywana „modlitwą szturmową”. Klamrą kończąca litanię są wezwania rozpoczynające się od słowa ,,Królowo”. Czy to nie powinno nam przypominać kim dla nas jest Matka Boża, jaką ważną rolę odgrywa w naszym życiu?

KRÓLOWO ANIOŁÓW

CZYTAJ DALEJ

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość + Litania Loretańska

[ TEMATY ]

Matka Boża

Maryja

nabożeństwo majowe

loretańska

Majowe

nabożeństwa majowe

litania loretańska

Karol Porwich/Niedziela

Maj jest miesiącem w sposób szczególny poświęconym Maryi. Nie tylko w Polsce, ale na całym świecie, niezwykle popularne są w tym czasie nabożeństwa majowe. [Treść Litanii Loretańskiej na końcu artykułu]

W tym miesiącu przyroda budzi się z zimowego snu do życia. Maj to miesiąc świeżych kwiatów i śpiewu ptaków. Wszystko w nim wiosenne, umajone, pachnące, czyste. Ten właśnie wiosenny miesiąc jest poświęcony Matce Bożej.

CZYTAJ DALEJ

Bp Andrzej Przybylski: my zrodziliśmy się z Boga, który jest Miłością

2024-05-03 19:56

[ TEMATY ]

rozważania

bp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję