Miejsce wyjątkowe na mapie miasta jest innowacyjną inwestycją, która ma na co dzień integrować i pomagać samotnym i ubogim przez dostęp do ciepłego posiłku.
Idea Kuchni Społecznej jest jedną z form przeciwdziałania marnowaniu żywności i dobrego jej wykorzystania.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sławomir Cedro, prezes KBŻ i pomysłodawca przedsięwzięcia, na które pozyskano środki z funduszy Krajowego Planu Odbudowy, podkreślał, że idea zrodziła się podczas rozmów z seniorami, często samotnymi ubogimi osobami, które opowiadały mu o swojej trudnej sytuacji. Po opłaceniu czynszu i wykupieniu leków wielu z nich nie stać było na ciepły posiłek. Na bazie wieloletniego doświadczenia w pozyskiwaniu żywności z dyskontów, jak i przekazywaniu jej organizacjom pozarządowym wspierającym ubogich, powstała idea Kuchni Społecznej – miejsca spotkań, gdzie każdy potrzebujący będzie mógł zjeść ciepły posiłek, w dobrej, serdecznej i godnej atmosferze. Z obiadów korzysta już ok. 60 potrzebujących. Bp Piotrowski, zwracając się do zebranych, przybliżył realia ubóstwa i głodu na świecie, jaki mógł obserwować w czasie misyjnej pracy. Podkreślał, jak ważne jest takie miejsce, także w Kielcach, gdzie nie brakuje obszarów ubóstwa i osób, którym trudno o ciepły posiłek. Gratulował prezesowi KBŻ realizacji przedsięwzięcia.
Reklama
Data wydarzenia nie była przypadkowa – 16 października przypada Światowy Dzień Żywności. W Polsce wciąż marnuje się jej 5 milionów ton rocznie. Kielecki Bank Żywności od lat prowadzi działania edukacyjne, które uświadamiają skalę marnotrawstwa, ale także uczą rozsądnego gospodarowania żywnością i przetwarzania jej – podkreślała Anna Maciejewska z KBŻ, prezentująca najświeższy raport o marnowaniu żywności.
O koncepcję budynku Kuchni Społecznej zadbali jego wykonawcy, którym prezes Cedro dziękował w czasie otwarcia. To budynek o powierzchni ok. 350 m kw., niskoemisyjny z odnawialnymi źródłami energii i magazynującymi ją. Lokalizacja jest przemyślana. Czarnów jest dzielnicą najszybciej starzejącą się, mieszka tutaj wielu seniorów wymagających opieki. Działkę pod inwestycję przekazało miasto Kielce.
Siedzibę Kuchni Społecznej odwiedziły w dniu jej otwarcia delegacje władz miasta, województwa, organizacji pomocowych, księża dyrektorzy kieleckiej Caritas i stowarzyszeń. Prezes Cedro dziękował władzom i różnym podmiotom za wsparcie i współpracę w realizacji pomysłu, który przysłuży się społeczności miasta. Ważnym jej filarem jest współpraca z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Zespołem Placówek Szkolno-Wychowawczych. Już dziś w Kuchni Społecznej praktykują i uczą się zawodu uczniowie technikum, którzy z zaangażowaniem podjęli się wolontariatu, aby doskonalić umiejętności kulinarne. W ten sposób placówka będzie również integrowała młode pokolenie z osobami starszymi.
