Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Uniwersalne warzywo

Cukinia jest warzywem pasującym do wszystkiego, można ją spożywać w każdej postaci.

2025-09-23 13:58

Niedziela Ogólnopolska 39/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cukinia, tak samo jak dynia i ogórek, należy do rodziny dyniowatych. Pochodzi z Włoch, skąd wzięła swoją nazwę – zucchina, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza małą dynię. Owoce cukinii to podłużne jagody o maczugowatym kształcie, osiągające długość nawet 10 m. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym – 100 g zawiera 17 kcal. Należy jednak pamiętać, że wyroby z dodatkiem cukinii mają już inną, znacznie wyższą wartość energetyczną – poddanie warzywa smażeniu sprawia, że wartość ta wzrasta nawet kilkunastokrotnie.

Cukinia dostarcza białko, węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Jest produktem lekkostrawnym, nie obciąża więc układu pokarmowego. Miąższ cukinii jest bogaty w witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Jest bogactwem potasu oraz manganu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ze względu na zawartość kwasu foliowego warzywo to jest polecane kobietom w ciąży – zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej. Ponadto zawarte w cukinii witaminy z grupy B regulują cykl miesiączkowy oraz wpływają pozytywnie na płodność. Cukinia cechuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego może być bezpiecznie spożywana przez osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Reklama

Spożywanie cukinii odgrywa istotną rolę w procesie prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, wpływając pozytywnie na poszczególne narządy oraz układy. Warzywo to wykazuje właściwości oczyszczające organizm, wiąże bowiem metale ciężkie – dzięki temu jest niezastąpionym składnikiem koktajli detoksowych.

Dzięki zawartości luteiny cukinia pozytywnie wpływa na narząd wzroku. Chroni oczy i minimalizuje ryzyko wystąpienia zmian chorobowych świadczących o zwyrodnieniu plamki żółtej czy schorzeniach siatkówki.

Ze względu na zawartość antyoksydantów cukinia zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego.

Spożywanie cukinii – w postaci surowej, konserwowanej, marynowanej, jako placuszki cukiniowe czy dodatek do makaronu – wpływa na poprawę samopoczucia, usprawnia pracę mózgu, poprawia koncentrację oraz redukuje stres i niepokój.

Mimo wielu pozytywnych właściwości cukinii powinny jej unikać osoby ze stwierdzoną alergią, ze skłonnościami do wzdęć oraz innych zaburzeń układu pokarmowego, może ona bowiem nasilać niestrawność.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niedoceniane warzywo

Zarówno zgrubiała łodyga kalarepy, zwana jabłkiem, jak i jej młode liście są bogatym źródłem witamin i minerałów.

Pod względem zawartości żelaza kalarepa zajmuje czołowe miejsce wśród warzyw. Ma dużo potasu, magnezu, wapnia, fosforu, miedzi, zawiera siarkę, selen, mangan i kobalt. Jej liście są wyjątkowo bogate w wapń. Kalarepa zawiera dużą ilość węglowodanów, szybko syci i dodaje energii. Jest niskokaloryczna – 10 dag kalarepy zawiera ok. 45 kcal. Jest idealnym składnikiem diety dla tych, którzy chcą się pozbyć nadwagi.
CZYTAJ DALEJ

Inauguracja roku akademickiego w WMSD oraz IWST w Częstochowie

2025-10-03 16:52

[ TEMATY ]

Częstochowa

abp Wacław Depo

WMSD

IWST

Maciej Orman/Niedziela

O miarę gotowości i dyspozycyjności wobec woli objawiającego się Boga pytał abp Wacław Depo 3 października podczas Mszy św. sprawowanej z okazji inauguracji roku akademickiego w Wyższym Międzydiecezjalnym Seminarium Duchownym w Częstochowie oraz w Instytucie Wyższych Studiów Teologicznych w Częstochowie.

Eucharystię w kościele seminaryjnym Jezusa Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana koncelebrowali bp Artur Ważny, ordynariusz diecezji sosnowieckiej, a także formatorzy i wykładowcy WMSD oraz IWST.
CZYTAJ DALEJ

CBOS: Rośnie liczba tych, którzy pozytywnie oceniają działalność Kościoła katolickiego

2025-10-03 21:53

[ TEMATY ]

badania

opinie

Karol Porwich/Niedziela

Częstochowianie chętnie modlą się w Dolinie Miłosierdzia

Częstochowianie chętnie modlą się w Dolinie Miłosierdzia

45 proc. badanych pozytywnie ocenia działalność Kościoła katolickiego, to o 3 punkty więcej niż w marcu; źle – 41 proc., o 4 punkty mniej niż poprzednio - wynika z wrześniowego badania CBOS. Zadowolone są w większości osoby identyfikujące się z prawicą, a krytyczne - o poglądach lewicowych lub centrowych.

Podziel się cytatem Pozytywnie działalność Kościoła katolickiego oceniło ocena 45 proc. dorosłych Polaków. To o 3 punkty więcej niż pół roku temu. Z kolei źle oceniło 41 proc. respondentów, o 4 punkty mniej niż poprzednio. „Od pięciu lat opinie o Kościele są wyraźnie spolaryzowane, przy czym raz niewielką przewagę zyskują osoby z aprobatą wypowiadające się o działaniu tej instytucji, a innym razem – jej krytycy” - wskazał CBOS.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję