Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Niedoceniane warzywo

Kalarepa, choć w Polsce mało popularna, jest warzywem o licznych właściwościach zdrowotnych.

2025-09-09 14:25

Niedziela Ogólnopolska 37/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Kalarepa

Kalarepa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kalarepa należy do rodziny roślin krzyżowych. Jest warzywem blisko spokrewnionym z kalafiorem, kapustą, brokułem oraz brukselką. Wywodzi się z Europy, gdzie powszechnie się ją uprawia. Około 2 miesięcy od wysiewu tworzą się bulwy, które są przeznaczone do spożycia. Młode warzywo jest chrupiące, a miąższ jest słodkawy, zbliżony smakiem do brokuła.

Jedna kalarepa (ok. 165 g) dostarcza 45 kcal, co oznacza, że może być bezpiecznie spożywana przez osoby z nadwagą i otyłością. Jest dobrym źródłem witamin oraz składników mineralnych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warzywo to stanowi bogate źródło witaminy C – 100 g kalarepy w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Kalarepa dostarcza również witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na przemianę materii oraz wspomagają pracę układu nerwowego.

Kalarepa zawiera wiele składników mineralnych. Jedno warzywo pokrywa 29% dziennego zapotrzebowania na potas oraz 21% zapotrzebowania na miedź. Dostarcza również do organizmu wapń, żelazo, magnez, sód oraz cynk.

Surowa kalarepa ma niski indeks oraz ładunek glikemiczny. Ze względu na to jest zalecana wszystkim osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Zawiera znaczne ilości glukozynolanów – związków, których regularne spożywanie może zapobiegać rozwojowi nowotworów, w szczególności nowotworów w obrębie przewodu pokarmowego.

Reklama

Warzywo to zawiera luteinę, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Dodatkowo chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Liście kalarepy dzięki zawartości chlorofilu wykazują działanie oczyszczające, usuwają toksyny, przyspieszają gojenie ran oraz redukują stany zapalne.

Kalarepa jest warzywem kapustnym, zawiera więc związki prozdrowotne. To warzywo jest jednak nieodpowiednie dla osób z niedoczynnością tarczycy, osób z nadwrażliwością żołądka i jelit oraz ze skłonnościami do wzdęć lub zaparć.

Na łodygach kalarepy mogą się gromadzić bakterie chorobotwórcze oraz jaja pasożytów, dlatego przed spożyciem należy ją dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie zamoczyć w roztworze soli kuchennej na ok. 10 min, aby pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi.

Kalarepę można spożywać na surowo w formie przekąski. Sprawdzi się też jako dodatek do lecza, może być również faszerowana. Jeżeli po spożyciu surowej kalarepy występują objawy dyspeptyczne, warto poddać ją obróbce termicznej – wówczas warzywo będzie lepiej strawne, a to zapobiegnie dolegliwościom.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież: zdowie fizyczne jest darem, który trzeba szanować

[ TEMATY ]

zdrowie

papież Franciszek

Grzegorz Gałązka

Franciszek skierował przesłanie do organizatorów i uczestników międzynarodowego seminarium pt. „Kościół wobec problemu palenia”. Odbywa się ono na Papieskim Uniwersytecie Świętego Krzyża w Rzymie. Dzisiaj przypada Światowy Dzień Bez Papierosa.

Ojciec Święty dziękuje głównemu pomysłodawcy inicjatywy, biskupowi Arielowi Edgardo Torrado Misconiemu z Nueve de Julio, z Argentyny. Papież stwierdza, że kultura życia jest dziedzictwem, które chrześcijanie powinni dzielić ze wszystkimi. Każde ludzie życie jest jedyne oraz niepowtarzalne, i w związku z tym posiada nieocenioną wartość. Trzeba o tym wciąż z odwagą słów i czynów przypominać. Franciszek wyraża nadzieję, że refleksja nad problemem palenia pomoże wielu ludziom uświadomić sobie, że zdrowie fizyczne jest darem, który dał nam Pan Bóg, aby odpowiedzialnie o niego dbać i go szanować.
CZYTAJ DALEJ

Święty Hieronim – patron miłośników Pisma Świętego

Dnia 30 września w kalendarzu liturgicznym obchodzone jest wspomnienie św. Hieronima, doktora Kościoła, patrona biblistów, archeologów, tłumaczy, ale także – o czym pamięta niewielu – uczniów i studentów. Jest to postać niezwykła, fascynująca, będąca przykładem doskonałego połączenia wiary z nauką, życia duchowego z życiem intelektualnym.
CZYTAJ DALEJ

Rekordowy chór studentów zaśpiewa Gaudeamus na wrocławskim Rynku

2025-10-01 15:02

mat. pras

„Gaudeamus igitur” ponownie wybrzmi w sercu Wrocławia! Zgodnie z wieloletnią tradycją, wszystkie wrocławskie uczelnie wspólnie zainaugurują nowy rok akademicki. Punktem kulminacyjnym wydarzenia będzie uroczyste odśpiewanie studenckiego hymnu na Rynku – w rekordowym, 250-osobowym składzie chóru akademickiego. Po raz pierwszy dołączą do niego także śpiewacy z uniwersytetu trzeciego wieku.

- Vivat Academia, vivant professores, semper sint in flore! Na początku października Wrocław ponownie staje się miastem studentów. Co roku przyjeżdżają tu dziesiątki tysięcy młodych ludzi, którzy wybierają nasze uczelnie, a tym samym nadają miastu wyjątkową energię. W tym roku na około 30 wrocławskich uczelniach uczy się już ponad 116 tysięcy osób. To ogromna siła – studenci nie tylko zdobywają wiedzę, ale też pracują, angażują się społecznie, tworzą kulturę i sport. W ten sposób współdecydują o rozwoju Wrocławia - mówi Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję