Ogórek zielony jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny dyniowatych. Pochodzi z Indii, gdzie jego uprawę rozpoczęto 3 tys. lat temu. W Polsce zalicza się do najczęściej uprawianych warzyw dyniowatych.
Odmian ogórków jest wiele. Można je podzielić ze względu na sposób uprawy lub na przeznaczenie. Do najbardziej popularnych odmian gruntowych należą: Cezar, Hermes, Polan, Parys, Lider czy Izyd. W 100 g ogórka znajduje się 15 kcal, dodatkowo w 95% składa się on z wody. Niska wartość energetyczna oraz duża zawartość wody sprawia, że ogórek to dobry wybór dla osób dbających o linię. Ogórki są źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witaminy K. Dostarczają potasu, fosforu, wapnia oraz sodu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Ogórki stanowią źródło przeciwutleniaczy, w tym garbników i flawonoidów. Ich zawartość spowalnia procesy starzenia oraz chroni przed nowotworami.
Ogórek zalicza się do warzyw o niskim indeksie glikemicznym. Jego wartość wynosi 15, stąd jest polecany dla osób z cukrzycą. Dodatkowo ogórki zawierają kurkubitacynę, która jest badana pod kątem przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. Jest to związek o gorzkim smaku, który rośliny produkują w celu ochrony przed roślinożercami. Substancja ta w ogórku nie stanowi zagrożenia dla ludzi.
Reklama
Do właściwości przeciwnowotworowych ogórka przyczynia się również chlorofil – zielony barwnik występujący w roślinach. Dlatego ogórek może mieć zastosowanie w leczeniu m.in. raka okrężnicy.
Dzięki zawartości potasu spożywanie ogórków może wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz wspomagać pracę serca.
Co ciekawe, botanicy uważają, że ogórek to owoc. Dlaczego? W przypadku ogórka można zastosować dwie klasyfikacje. Klasyfikacja botaniczna opiera się na jego cechach fizjologicznych, a druga – na sposobie jego wykorzystania oraz walorach smakowych. Ogórek jest więc owocem powstającym z kwiatu rośliny. Dodatkowo roślina wykorzystuje nasiona znajdujące się w owocu do ich rozsiewu. Z kulinarnego punktu widzenia ogórek jest mało słodki, dość twardy, używany do zup, dań wytrawnych oraz sałatek. Powyższe cechy czynią go powszechnym warzywem. Zatem – obie nazwy: warzywo i owoc są jak najbardziej poprawne.
Na ogórki powinny jednak uważać osoby ze stwierdzoną alergią, gdyż mogą one powodować wystąpienie niepożądanych objawów, a także doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Ogórek zawiera substancje, które mogą nasilać wzdęcia.