Reklama

Życie ze smakiem

Dubajskie szaleństwo

Ten przysmak z Bliskiego Wschodu jest od kilku miesięcy niekwestionowanym królem słodyczy. To połączenie czekolady, pistacji i chrupiącego ciasta kataifi lub filo. Dubajskie słodkości można przyrządzić również w domu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czekolada

SKŁADNIKI :
* 9 dag ciasta filo lub kataifi
* pełna łyżka masła
* 25 dag mlecznej czekolady
* 10 dag pasty pistacjowej
* Opcjonalnie: 5 dag białej czekolady i garść niesolonych pistacji

Wykonanie:
1. Ciasto drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor, aż stanie się chrupiące. Pozostaw do wystudzenia.
2. Połowę czekolady mlecznej roztop w kąpieli wodnej i wylej do silikonowej foremki (można użyć plastikowego pudełka wyłożonego papierem do pieczenia). Odstaw do lodówki do zastygnięcia.
3. Ciasto wymieszaj z pastą pistacjową. Wyłóż równomiernie na czekoladę.
4. Pozostałą czekoladę mleczną roztop i wylej na ciasto. Pozostaw do zastygnięcia.
5. Czekoladę możesz udekorować roztopioną białą czekoladą, tworząc nieregularne kształty. Całość możesz posypać posiekanymi pistacjami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Deser

SKŁADNIKI :
* 10 dag ciasta filo
* odrobina masła
* 15 dag kremu pistacjowego
* 8 dag czekolady mlecznej
* 18 dag truskawek (można wykorzystać borówki amerykańskie)
* garść posiekanych pistacji

Reklama

Wykonanie:
1. Podsmażone na niewielkiej ilości masła ciasto filo (wcześniej rozdrobnione) połącz z pastą pistacjową.
2. Czekoladę rozpuść, pozostaw do przestygnięcia.
3. W pucharku/szklance układaj kolejno: owoce, pastę pistacjową, lejącą czekoladę. Czynność powtarzaj. Wierzch przyozdób posiekanymi pistacjami.

Tarta

SKŁADNIKI :
Ciasto:
* 18 dag mąki pszennej
* 6 dag cukru
* szczypta soli
* 12,5 dag zimnego masła
* 2 żółtka
* Opcjonalnie: 2 łyżki kakao
Nadzienie:
* 5 dag masła
* 20 dag ciasta filo lub kataifi
* 30 dag masy pistacjowej
* 5 dag pasty tahini
Polewa:
* 18 dag gorzkiej czekolady
* 120 ml śmietany 30%
* pistacje do dekoracji

Wykonanie:
1. Z przesianej mąki, cukru, soli i drobno pokrojonego zimnego masła wyrób kruszonkę. Dodaj żółtka i wyrób ciasto na jednolitą masę. Zawiniętą w folię kulkę włóż do lodówki na pół godziny. (Jeśli spód tarty ma być kakaowy, na pierwszym etapie należy dodać kakao. Gdy ciasto wychodzi zbyt suche, podczas zagniatania można dodać 2 łyżki bardzo zimnej wody).
2. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, wyłóż nim formę tarty. Podziurkuj widelcem. Piecz w temp. 180oC ok. pół godziny (aż ciasto będzie miało złoty kolor).
3. Posiekane ciasto filo podsmaż na maśle na złoty kolor. Przestudź.
4. Połącz ciasto filo z masą pistacjową i pastą tahini. Wymieszaj. (Jeśli nie wychodzi gładkie, można dodać odrobinę oleju roślinnego. W razie konieczności – dosłódź do smaku).
5. Na upieczony przestudzony spód tarty wyłóż równomiernie masę pistacjową.
6. Podgrzej w rondelku śmietankę (nie dopuść do zagotowania). Dodaj do niej pokruszoną czekoladę, wymieszaj na gładką masę.
7. Polewę rozprowadź na tarcie. Możesz posypać posiekanymi pistacjami.

Tiramisu

Reklama

SKŁADNIKI:
* paczka biszkoptów (ilość zależna od wielkości naczynia, w którym przygotowujemy deser)
* szklanka zimnej kawy
* 20 dag kremu pistacjowego
* masło do usmażenia ciasta
* 20 dag ciasta kataifi
* 50 dag serka mascarpone
* 200 ml śmietanki
* łyżka cukru pudru
* 2 mleczne czekolady
* pistacje – do dekoracji

Wykonanie:
1. Krem pistacjowy wymieszaj z podsmażonym wcześniej rozkruszonym ciastem. Ułóż masę na biszkoptach.
2. Biszkopty zamaczaj na moment w kawie i układaj na spodzie naczynia.
3. Na biszkopty wyłóż masę pistacjową. Dociśnij, żeby była gładka.
4. Śmietankę ubij z serkiem i cukrem pudrem (ok. 2 min; zacznij od wolniejszych obrotów, potem je zwiększ). Masę wyłóż do naczynia z deserem.
5. Polej rozpuszczoną i przestudzoną mleczną czekoladą. Ozdób posiekanymi pistacjami.
6. Wstaw do lodówki na 2 godz.

Pasta pistacjowa

Jeśli nie mamy gotowej pasty, można ją przyrządzić samemu. Potrzebne są niesolone pistacje i w razie potrzeby odrobina oleju. Jeśli pistacje są nieprażone, trzeba je w temp. 180°C prażyć przez kilka minut. Wystudzone blendujemy w blenderze kielichowym najpierw na mniejszych, później na większych obrotach. Początkowo masa będzie sypka, później stanie się kleista. W razie konieczności można dodać kilka kropli oleju. By złagodzić smak, masę można połączyć z białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

2025-05-06 14:43

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świadectwo: 52 lata spełnionego małżeństwa. Jak to osiągnąć?

2025-07-11 20:56

[ TEMATY ]

małżeństwo

świadectwo

Grupa Proelio

Premierowy odcinek nowej kampanii Grupy Proelio "Małżeństwo jest cudem" - "52 lata spełnionego małżeństwa. Jak to osiągnąć?". Bohaterami filmu są Irena i Jerzy Grzybowscy, założyciele inicjatywy Spotkań Małżeńskich, którzy od blisko 50 lat posługują małżonkom ucząc ich dialogu.

W reportażu dzielą się wieloma cennymi radami. Warto obejrzeć i się zainspirować! Nade wszystko jest to jednak wartościowe świadectwo, pokazujące że piękna i wierna miłość na całe życie jest możliwa. Autorem filmu jest Damian Żurawski.
CZYTAJ DALEJ

Pokolenie Z przełamuje samotność – rusza letnia Akademia Liderów Fundacji Świętego Mikołaja!

2025-07-18 16:32

[ TEMATY ]

Fundacja świętego Mikołaja

Pelplin

Akademia Liderów 2025

Fundacja Świętego Mikołaja

Już za kilka dni, 31 wyjątkowych młodych liderów z całej Polski spotka się w w Collegium Marianum w Pelplinie, by rozpocząć intensywną, 10-dniową szkołę letnią w ramach jubileuszowej, dziesiątej edycji Akademii Liderów Fundacji Świętego Mikołaja. Motywem przewodnim tegorocznej Akademii jest przeciwdziałanie samotności młodych ludzi poprzez budowanie autentycznych relacji i wspólne działanie na rzecz innych.

Jak pokazują najnowsze badania, aż 65% przedstawicieli pokolenia Z w Polsce doświadcza samotności, z czego 32% – często (MindGenic AI #Nigdywięcejsamotności, 2023). Mimo wielogodzinnej obecności w świecie wirtualnym, mediach społecznościowych i komunikatorach, młodym ludziom brakuje realnych, bliskich więzi. Akademia Liderów to miejsce, w którym te relacje są budowane od podstaw – podczas wspólnej pracy nad autorskimi projektami społecznymi, rozmów, warsztatów i spotkań z inspirującymi ekspertami.
CZYTAJ DALEJ

Jutro przypada 1700. rocznica rozpoczęcia Soboru Nicejskiego

2025-07-18 16:12

[ TEMATY ]

Sobór Nicejski

1700. rocznica

wikipedia/Francesco Gasparetti from Senigallia, Italy

Wnętrze wybudowanej za panowania Konstantyna bazyliki w Rzymie, współcześnie Basilica dei Santi Silvestro e Martino ai Monti. Według tradycji spotkali się w niej biskupi Italii, aby uzgodnić wspólne stanowisko przed obradami w Nicei.

Wnętrze wybudowanej za panowania Konstantyna bazyliki w Rzymie, współcześnie Basilica dei Santi Silvestro e Martino ai Monti. Według tradycji spotkali się w niej biskupi Italii, aby uzgodnić wspólne stanowisko przed obradami w Nicei.

Jutro przypada 1700. rocznica rozpoczęcia Soboru Nicejskiego - pierwszego soboru chrześcijaństwa. Przyjęto na nim wyznanie wiary, potwierdzające bóstwo Chrystusa w sporze arianami, a także ustalono wspólną dla całego Kościoła datę Wielkanocy.

Pierwsze historii zgromadzenie wszystkich biskupów Kościoła, zwołane przez cesarza Konstantyna, trwało od 19 do 25 lipca 325 roku w pałacu cesarskim w Nicei (dzisiejszy Iznik w Turcji). Dokładna liczba jego uczestników nie jest znana, ale historycy na ogół przyjmują, że było ich około 220. Oprócz biskupów, byli wśród nich także przedstawiciele tych biskupów, którzy nie mogli przyjechać osobiście: tzw. chorepiskopi (dosłownie: biskupi wiejscy, reprezentujący biskupa w odległych częściach diecezji - pierwowzór dzisiejszych biskupów pomocniczych), prezbiterzy i diakoni, którzy mieli prawo głosu w imieniu swoich biskupów. Tak było w przypadku biskupa Rzymu - Sylwestra, który nie przybył do Nicei, lecz wysłał w swoim imieniu dwóch prezbiterów: Witona i Wincencjusza. Pracom soboru przewodniczył biskup Hozjusz z Kordoby, w dzisiejszej Hiszpanii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję