Reklama

Z zakonnej kuchni

Na stołach naszych babek

Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan i jako takie wymaga oprawy niezwykłej. Dziś nie stanowi to problemu, ale dla naszych prababek przygotowanie czegoś wyjątkowego na przednówku było nie lada wyzwaniem. Zdmuchnijmy zatem kurz ze starych książek kucharskich i sprawdźmy, co wówczas gotowano.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Babka z mąki gryczanej

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki gryczanej
1/2 l śmietany 18%
6 dag cukru
6 jaj
skórka z dwóch cytryn
szczypta soli
masło do formy
cukier puder

WYKONANIE:
1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką białą masę.
3. Do masy dodajemy skórkę cytrynową.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i śmietanę i dokładnie łączymy składniki.
6. Do ciasta dodajemy białka i ostrożnie mieszamy.
7. Formę smarujemy masłem i oprószamy odrobiną mąki.
8. Babkę pieczemy w temp. 180oC ok.godziny.
9. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jaja „a la Villeroi”

SKŁADNIKI:
4 jajka
1 cienka kiełbaska dobra do smażenia (polecam jagnięcą)
3 pieczarki
1 szalotka
łyżka masła
natka pietruszki
pieprz

Reklama

WYKONANIE:
1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Szalotkę i pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle.
3. Na patelnię dajemy posiekaną kiełbaskę i wszystko razem smażymy, doprawiając solą i pieprzem.
4. Ugotowane jajka kroimy na pół.
5. Wyjmujemy żółtka, a w ich miejsce nakładamy nieco farszu z patelni.
6. Na spodzie małego półmiska układamy resztę zawartości patelni, a na niej nadziewane połówki jajek na twardo.
7. Na całość ścieramy żółtka (na tarce lub przez rzadkie sitko).
8. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Sos rzeżuchowy zielony

SKŁADNIKI:
spora garść rzeżuchy
?1 cytryna
3 ugotowane żółtka
2 łyżki oliwy
sól
cukier

WYKONANIE:
1. Opłukaną rzeżuchę drobno siekamy.
2. Ucieramy (można użyć blendera) razem na gładki sos rzeżuchę, żółtka, oliwę oraz sok z cytryny.
3. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
4. Podajemy z zimnymi mięsami lub jajkami.

Schab w kiszonej kapuście

SKŁADNIKI:
8 kotletów ze schabu bez kości
1 kg kiszonej kapusty
2 cebule
4 łyżki smalcu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
kminek
słodka papryka
majeranek
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

WYKONANIE:
1. Kotlety rozbijamy (niezbyt cienko).
2. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, papryką, pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. (najlepiej na całą noc).
3. Na patelni smażymy na smalcu drobno pokrojoną cebulę.
4. Kapustę porządnie płuczemy, by nie była zbyt kwaśna.
5. Dodajemy kapustę do cebuli i smażymy.
6. Cebulę z kapustą doprawiamy kminkiem.
7. Kotlety lekko solimy i obsmażamy na smalcu (uwaga! przed smażeniem kotlety muszą mieć temperaturę pokojową, więc wyjmujemy je z lodówki odpowiednio wcześniej).
8. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, a na niej schab. Całość przykrywamy kolejną warstwą kapusty.
9. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
10. Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC przez 1,5 godz.

2025-04-14 14:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Potrawy wigilijne i świąteczne

Niedziela Ogólnopolska 51/2021, str. 54

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

SKŁADNIKI: 700 g kiszonej kapusty 400 g grochu 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 pełna łyżeczka majeranku szczypta kminku (całego) 2 łyżki masła sól, pieprz
CZYTAJ DALEJ

W dzisiejszej Ewangelii na plan pierwszy wysuwają się zawołania-prośby

2025-07-24 13:38

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Karol Porwich/Niedziela

Można się zgodzić, że w dzisiejszej Ewangelii na plan pierwszy wysuwają się następujące zawołania-prośby: „Panie, naucz nas!”, „Przyjacielu, użycz mi!”, „Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam”.

Jezus, przebywając w jakimś miejscu, modlił się, a kiedy skończył, rzekł jeden z uczniów do Niego: «Panie, naucz nas modlić się, tak jak i Jan nauczył swoich uczniów». A On rzekł do nich: «Kiedy będziecie się modlić, mówcie: Ojcze, niech się święci Twoje imię; niech przyjdzie Twoje królestwo! Naszego chleba powszedniego dawaj nam na każdy dzień i przebacz nam nasze grzechy, bo i my przebaczamy każdemu, kto przeciw nam zawini; i nie dopuść, byśmy ulegli pokusie». Dalej mówił do nich: «Ktoś z was, mając przyjaciela, pójdzie do niego o północy i powie mu: „Przyjacielu, pożycz mi trzy chleby, bo mój przyjaciel przybył do mnie z drogi, a nie mam co mu podać”. Lecz tamten odpowie z wewnątrz: „Nie naprzykrzaj mi się! Drzwi są już zamknięte i moje dzieci są ze mną w łóżku. Nie mogę wstać i dać tobie”. Powiadam wam: Chociażby nie wstał i nie dał z tego powodu, że jest jego przyjacielem, to z powodu jego natręctwa wstanie i da mu, ile potrzebuje. I Ja wam powiadam: Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a zostanie wam otworzone. Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a kołaczącemu zostanie otworzone. Jeżeli któregoś z was, ojców, syn poprosi o chleb, czy poda mu kamień? Albo o rybę, czy zamiast ryby poda mu węża? Lub też gdy prosi o jajko, czy poda mu skorpiona? Jeśli więc wy, choć źli jesteście, umiecie dawać dobre dary swoim dzieciom, to o ileż bardziej Ojciec z nieba udzieli Ducha Świętego tym, którzy Go proszą».
CZYTAJ DALEJ

Świętowali jubileusz

2025-07-27 20:19

Biuro Prasowe AK

- Historia Marii Magdaleny wpisuje się w treść tego, co przeżywamy podczas każdej Eucharystii, ale to jest także treść życia, wiary, miłości tej ziemi, nadziei upadków i powstań, tych wszystkich ludzi, którzy tutaj żyli i których życie duchowe od 200 lat związane jest z tą parafią i z tą świątynią poświęconą św. Marii Magdaleny – mówił abp Marek Jędraszewski w czasie odpustu w Odrowążu Podhalańskim, gdzie świętowano 200-lecie powstania parafii.

Na początku uroczystości przedstawiciele czterech wsi tworzących parafię — Odrawąża, Zaucznego, Pieniążkowic i Działu — powitali abp. Marka Jędraszewskiego. Jeden z sołtysów przypomniał, że historia parafii rozpoczęła się 200 lat temu w Pieniążkowicach, skąd wyszła procesja, by położyć kamień węgielny pod budowę kościoła w Odrowążu. – Polska nie istniała. Trudne czasy. Nasi pradziadkowie wybudowali tę świątynię, która do dzisiejszego dnia trwa – mówił. – Jeżeli będziemy kierować się słowami, które są na sztandarach — Bóg, honor, ojczyzna — i tak postępować, to na pewno będziemy i przetrwamy — dodawał mężczyzna.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję