Reklama

Z zakonnej kuchni

Na stołach naszych babek

Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan i jako takie wymaga oprawy niezwykłej. Dziś nie stanowi to problemu, ale dla naszych prababek przygotowanie czegoś wyjątkowego na przednówku było nie lada wyzwaniem. Zdmuchnijmy zatem kurz ze starych książek kucharskich i sprawdźmy, co wówczas gotowano.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Babka z mąki gryczanej

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki gryczanej
1/2 l śmietany 18%
6 dag cukru
6 jaj
skórka z dwóch cytryn
szczypta soli
masło do formy
cukier puder

WYKONANIE:
1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką białą masę.
3. Do masy dodajemy skórkę cytrynową.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i śmietanę i dokładnie łączymy składniki.
6. Do ciasta dodajemy białka i ostrożnie mieszamy.
7. Formę smarujemy masłem i oprószamy odrobiną mąki.
8. Babkę pieczemy w temp. 180oC ok.godziny.
9. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jaja „a la Villeroi”

SKŁADNIKI:
4 jajka
1 cienka kiełbaska dobra do smażenia (polecam jagnięcą)
3 pieczarki
1 szalotka
łyżka masła
natka pietruszki
pieprz

Reklama

WYKONANIE:
1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Szalotkę i pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle.
3. Na patelnię dajemy posiekaną kiełbaskę i wszystko razem smażymy, doprawiając solą i pieprzem.
4. Ugotowane jajka kroimy na pół.
5. Wyjmujemy żółtka, a w ich miejsce nakładamy nieco farszu z patelni.
6. Na spodzie małego półmiska układamy resztę zawartości patelni, a na niej nadziewane połówki jajek na twardo.
7. Na całość ścieramy żółtka (na tarce lub przez rzadkie sitko).
8. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Sos rzeżuchowy zielony

SKŁADNIKI:
spora garść rzeżuchy
?1 cytryna
3 ugotowane żółtka
2 łyżki oliwy
sól
cukier

WYKONANIE:
1. Opłukaną rzeżuchę drobno siekamy.
2. Ucieramy (można użyć blendera) razem na gładki sos rzeżuchę, żółtka, oliwę oraz sok z cytryny.
3. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
4. Podajemy z zimnymi mięsami lub jajkami.

Schab w kiszonej kapuście

SKŁADNIKI:
8 kotletów ze schabu bez kości
1 kg kiszonej kapusty
2 cebule
4 łyżki smalcu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
kminek
słodka papryka
majeranek
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

WYKONANIE:
1. Kotlety rozbijamy (niezbyt cienko).
2. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, papryką, pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. (najlepiej na całą noc).
3. Na patelni smażymy na smalcu drobno pokrojoną cebulę.
4. Kapustę porządnie płuczemy, by nie była zbyt kwaśna.
5. Dodajemy kapustę do cebuli i smażymy.
6. Cebulę z kapustą doprawiamy kminkiem.
7. Kotlety lekko solimy i obsmażamy na smalcu (uwaga! przed smażeniem kotlety muszą mieć temperaturę pokojową, więc wyjmujemy je z lodówki odpowiednio wcześniej).
8. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, a na niej schab. Całość przykrywamy kolejną warstwą kapusty.
9. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
10. Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC przez 1,5 godz.

2025-04-14 14:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Deser malinowa rozkosz

Niedziela Ogólnopolska 31/2019, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

©annapustynnikova – stock.adobe.com

Sezon na maliny w pełni. Warto wykorzystać ich niepowtarzalny smak i aromat. I przygotować na letnie popołudnia przepyszny deser do kawy

• 10 dag herbatników
CZYTAJ DALEJ

Ze św. Andrzejem Bobolą w służbie prawdzie

2025-05-15 20:30

[ TEMATY ]

Warszawa

abp Wacław Depo

relikwie

św. Andrzej Bobola

Łukasz Krzysztofka

Instytut i Tygodnik „Niedziela” zyskały wyjątkowego orędownika. W czasie uroczystej Mszy św. pod przewodnictwem abp. Wacława Depo, metropolity częstochowskiego, w sanktuarium św. Andrzeja Boboli w Warszawie relikwie męczennika w wigilię jego liturgicznej uroczystości przekazał o. Paweł Bucki SJ, proboszcz parafii.

Relikwie będą umieszczone w redakcyjnej kaplicy w Częstochowie, w której znajdują się także relikwie św. Jana Pawła II, św. Ojca Pio, św. Franciszka Salezego, bł. kard. Stefana Wyszyńskiego i bł. ks. Jerzego Popiełuszki.
CZYTAJ DALEJ

Rząd naciska na zmiany w Funduszu Kościelnym. Są trzy, cztery różne propozycje

2025-05-16 09:09

[ TEMATY ]

rząd

Fundusz Kościelny

propozycje

nacisk

Karol Porwich/Niedziela

Zmiany w Funduszu Kościelnym muszą nastąpić, jest w tej kwestii oczekiwanie społeczne – ocenił w piątek w Polskim Radiu 24 wiceszef MSWiA Tomasz Szymański. Na stole są trzy, cztery różne propozycje - stwierdził.

W czwartek na stronie internetowej NIK ukazał się raport "Finansowanie Kościołów i innych związków wyznaniowych oraz niektórych związanych z nimi podmiotów przez wybrane jednostki publiczne". Kontrolę Izba przeprowadziła na zlecenie marszałka Sejmu Szymona Hołowni. Objęła ona lata 2021-2023.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję