Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Nie tylko dla ciała

Przepisy ks. Marka Studenskiego na zdrowe potrawy można znaleźć na kanale YouTube. Są cenne dla tych, którzy stosują różnego rodzaju diety, ale też dla tych, którzy szukają porad duchowych. Polecamy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto bez cukru z płatków owsianych

SKŁADNIKI :
*1 szklanka płatków owsianych zwyczajnych lub górskich (szklanka to 250 ml)
*1 szklanka jogurtu greckiego
*1 jajko
*pół łyżeczki proszku do pieczenia
*żurawina
*rodzynki
*inne bakalie
*gorzka czekolada

Wykonanie:
1. Płatki owsiane mielimy na mąkę i łączymy z jogurtem. Dodajemy żurawinę, rodzynki, ewentualnie inne bakalie oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Mikserem ubijamy całe jajko z dodatkiem 2 łyżek gorącej wody.
3. Ubite jajko łączymy z otrzymaną wcześniej masą, wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 40 min do piekarnika rozgrzanego do 180oC.
4. Pół tabliczki czekolady rozpuszczamy na parze (w naczyniu nałożonym na garnek z gotującą się wodą). Rozpuszczoną czekoladę nanosimy na ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.
Uwaga: Ilość dodanej żurawiny reguluje słodkość ciasta.

Placki z kapusty

SKŁADNIKI :
*1 główka kapusty
*3 jajka
*2-3 łyżki kaszy manny
*3 cebule
*1 masło
*pieprz, sól, zioła prowansalskie
*olej do smażenia

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Wykonanie:
1. Główkę kapusty szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy (należy dobrze odsączyć wodę!).
2. Dodajemy jajka oraz sól i pieprz do smaku.
3. Cebulę kroimy i smażymy, najlepiej na maśle. Dodajemy do kapusty, przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi według uznania.
4. Dodajemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy (można też dodać świeży koperek).
5. Smażymy na oleju jak placki ziemniaczane.

Soczewica po indyjsku

SKŁADNIKI:
*2 szklanki czarnej soczewicy
*4 łyżki oleju kokosowego
*2 laski cynamonu
*1 łyżeczka kurkumy
*2 łyżeczki kuminu rzymskiego
*1 łyżeczka pieprzu cayenne
*4 łyżeczki garam masala
*2 łyżki kolendry
*2 cebule
*10 ząbków czosnku
*ok. 4-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
*6 pomidorów lub 1/2 – 1 l pulpy/ przecieru pomidorowego
*1 mała puszka czerwonej fasoli
*śmietanka kokosowa
*sól

Reklama

Wykonanie:
1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak, by wysokość wody stanowiła dwukrotność wysokości soczewicy. Do gotowania soczewicy można dodać 2 liście laurowe i inne przyprawy, w zależności od uznania. Czas gotowania soczewicy – ok. 30 min od wrzenia (należy sprawdzić, czy jest już dość miękka). Płaską łyżeczkę soli dodajemy dopiero na końcu.
2. W głębokiej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Na rozgrzany olej wrzucamy 2 laski cynamonu,
2 liście laurowe i kumin rzymski. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut.
3. Następnie dodajemy kurkumę, kolendrę, garam masala i pozostawiamy na kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszając. (Przyprawy w rozgrzanym oleju kokosowym dają obfity aromat i wyraźniejszy smak).
4. W tym czasie kroimy cebulę, rozgniatamy czosnek i na tarce ścieramy świeży imbir.
5. Na olej z przyprawami wrzucamy pokrojoną cebulę, którą smażymy tak długo, aż stanie się szklista. Po pewnym czasie dodajemy rozgnieciony czosnek i starty imbir.
6. Na olej z przyprawami i cebulą wrzucamy odcedzoną ugotowaną czarną soczewicę, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę z puszki oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
7. Na sam koniec wlewamy śmietankę kokosową i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Chleb z mąki lnianej

SKŁADNIKI:
*165 g mąki lnianej
*30 g łusek babki jajowatej
*50 g ziaren słonecznika
*3 jajka
*250 ml ciepłej wody
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
1. Mieszamy produkty sypkie.
2. W osobnym naczyniu mieszamy jajka z wodą. Wszystko łączymy. Zostawiamy ciasto na parę minut.
3. Pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez godzinę w 180oC (piekarnik góra-dół). Warto sprawdzić, czy jest dobrze wypieczone – czasem trzeba piec jeszcze przez ok. 15-20 min. Przechowujemy w lodówce. (Chleb jest bezglutenowy, odpowiedni dla diety KETO).

Makaron sojowy z tuńczykiem w pomidorach

SKŁADNIKI:
*1 puszka tuńczyka w sosie własnym
*2 pomidory
*200 g makaronu sojowego (z fasoli mung)
*1 łyżka oleju
*2 ząbki czosnku
*Przyprawy: oregano, tymianek, curry, kurkuma, kolendra, bazylia, rozmaryn

Wykonanie:
1. Na rozgrzany olej wrzucamy: oregano i tymianek, pokrojone pomidory oraz rozdrobnione ząbki czosnku.
2. W tym czasie zalewamy makaron wrzątkiem i zostawiamy na 5 min.
3. Po usmażeniu pomidorów dodajemy do nich tuńczyka.
4. Makaron przyprawiamy curry, kurkumą, kolendrą, bazylią i rozmarynem.

2024-10-08 14:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Fleksitarianizm

Niedziela Ogólnopolska 35/2021, str. 54

[ TEMATY ]

dieta

koktajl

Adobe.Stock

Jest stosunkowo nowym sposobem odżywiania, coraz częściej jednak wybieranym przez Polaków.

Opiera się on na konsumpcji roślin, natomiast żywność odzwierzęca, tj. mięso, wędliny, ryby, owoce morza, spożywana jest sporadycznie, najczęściej gdy jesteśmy w gościach, na wycieczce lub w restauracji. Dla fleksitarian istotną kwestią jest świadome i racjonalne odżywianie oraz odpowiedni dobór produktów podczas zakupów. Dlatego jeśli już korzystają z wyrobów mięsnych, to szukają mięsa pochodzenia ekologicznego, z prywatnych gospodarstw, wysokiej jakości. Są świadomi, że produkty mięsne ogólnodostępne w sklepach są bardzo niskiej jakości, nafaszerowane chemicznymi dodatkami, a procentowa zawartość czystego mięsa jest w nich znikoma – przewagę mają białko sojowe, glukoza i skrobia modyfikowana. Fleksitarianie stawiają na profilaktykę chorób metabolicznych, rezygnując z codziennego jedzenia tego typu żywności. Spożywają natomiast spore ilości warzyw i owoców w każdej postaci: surowe, gotowane, pieczone, w formie soków czy koktajli. W ich jadłospisie obecne są zboża pełnoziarniste, kasze, płatki i pseudozboża, takie jak komosa ryżowa czy amarantus. Spożywają białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych, takich jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch. Wybierają również nabiał zwierzęcy oraz produkty roślinne zastępujące go, tj. śmietany i jogurty, mleka roślinne. Często sięgają po orzechy, nasiona, oleje roślinne, awokado, oliwki, jaja, świeże przyprawy i zioła.
CZYTAJ DALEJ

Abp Depo: św. Jan Paweł II odszedł, ale się od nas nie oddalił

– Święty Janie Pawle II, ucz nas na nowo odzyskiwać sens życia, pracy i cierpienia – prosił abp Wacław Depo. Metropolita częstochowski 24 października przewodniczył Mszy św. w kościele św. Józefa Rzemieślnika w Częstochowie, podczas której do świątyni zostały wprowadzone relikwie św. Jana Pawła II.

– Wyrażamy naszą nadzieję, że nauczanie św. Jana Pawła II w naszej świątyni jeszcze raz rozjaśni nasze umysły i nasze serca – przyznał ks. Marek Kundzicz, proboszcz parafii.
CZYTAJ DALEJ

Polska znów żyje emocją

2025-10-24 21:12

[ TEMATY ]

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

Nie ta dobra, która popycha wspólnotę do wysiłku i dojrzałych decyzji; to emocja rozpędzona, lepka, obliczona na krótkotrwały efekt. Najpierw premier rozgrzewa tezę o rzekomych podsłuchach wobec jego rodziny. Potem zaprzyjaźnione media niosą ostrą, personalną dramaturgię – spór, insynuacje, mocne epitety. Wreszcie, w dniu konwencji opozycji, wraca narracja tragiczna, która z definicji unieważnia chłodną dyskusję.

"Kilka minut temu odebrałam ubranie Pawła – to, w którym został zamordowany. Po prawie siedmiu latach zwrócił mi je sąd. Całe przesiąknięte Jego krwią. A w tym samym dniu słyszę, że Jarosław Kaczyński wystawia Kurskiego jako „wyzwoliciela mediów”. Świat potrafi być okrutnie bezczelny. Zatrzymam się tu, zanim pozwolę, by mój ból zamienił się w nienawiść" - pisze Magdalena Adamowicz.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję