Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Letnie ciasta z owocami

W czasie wakacji, kiedy w ogrodzie pojawiają się sezonowe owoce, warto zająć się pieczeniem domowych pyszności. Zarówno dzieci, jak i dorośli je uwielbiają.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tarta truskawkowa

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*200g mąki
*100 g zimnego masła
*60 g cukru pudru
*1 żółtko
*szczypta soli
Krem:
*600 ml mleka
*2 opakowania budyniu waniliowego
*2 żółtka
*2 łyżki masła

Na wierzch:
*300 g truskawek
*1/2 opakowania galaretki krystalicznej
*200 ml wrzącej wody

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wstaw na 1 godz. do lodówki, by je dobrze schłodzić. Potem ciastem wylep formę do tarty (średnica 24 cm), nakłuj je widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz ok. 20 min.
2. Proszek budyniowy wymieszaj z żółtkami i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej rozrobiony budyń i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, wymieszaj. Zestaw z ognia i wystudź.
3. Galaretkę rozpuść we wrzątku. Wystudź.
4. Na ciasto wyłóż krem, ułóż pokrojone truskawki, polej galaretką.

Pleśniak z agrestem

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*3 szklanki mąki
*1 kostka masła
*5 zółtek
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżka kakao
Piana:
*5 białek
*1 szklanka cukru
*1 opakowanie kisielu, np. cytrynowy
Dodatkowo:
*1 kg agrestu
*1 mały słoik powideł lub dżemu

Reklama

Wykonanie:
1. Żółtka oddziel od białek.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj posiekane masło, żółtka i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, do mniejszej dodaj kakao i zagnieć – do połączenia składników.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, jasne ciasto rozwałkuj i wyłóż na dnie formy. Rozsmaruj powidła lub dżem, wyłóż umyty i obrany agrest.
4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna, a cukier niewyczuwalny, wsyp kisiel i wymieszaj – do połączenia składników.
5. Ubitą pianę wyłóż na owoce, równo rozsmaruj.
6. Na pianę zetrzyj na tarce ciemne ciasto.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 40 min.

Malinowa chmurka

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
*3 jajka
*1/2 szklanki cukru
*1/2 szklanki mąki pszennej
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa bezowa:
*3 białka
*15 dag cukru trzcinowego
*2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
*5 dag płatków migdałowych
Warstwa śmietankowa:
*500 ml śmietany 36-procentowej (kremówki)
*25 dag serka mascarpone
*3 łyżki cukru pudru
*cukier wanilinowy
Warstwa malinowa:
*50 dag malin
*3 galaretki malinowe
*3,5 szklanki wody

Reklama

Wykonanie:
1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka. Połącz z resztą składników, delikatnie mieszając. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 min w temp. 180°C.
2. Białka przełóż do miski, ubij na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru i dalej ubijaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Formę o takich samych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia, na to rozsmaruj bezę, posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 140°C ok. 1 godz.
3. Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłódź. Śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder z cukrem wanilinowym i ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i całość zmiksuj.
4. Galaretki rozpuść w 3,5 szklanki wrzącej wody. Przestudź i wymieszaj z malinami, wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
5. Na przestudzony biszkopt wyłóż połowę masy śmietankowej, rozsmaruj.
6. Na warstwę kremową wlej tężejącą galaretkę z malinami. Schłódź w lodówce.
7. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmaruj drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłóż przestudzoną bezę. Ciasto schłódź w lodówce.

Babeczki drożdżowe z rabarbarem

SKŁADNIKI:
*2 szklanki mąki
*1/2 szklanki cukru
*1/2 szklanki mleka
*1 jajko
*5 dag masła
*5 łodyg rabarbaru
*1 białko
*25 g drożdży
*opakowanie cukru wanilinowego
Kruszonka:
*5 dag margaryny
*1/2 szklanki mąki

Wykonanie:
1. Z drożdży, mleka, cukru i mąki (po łyżce) zrób zaczyn.
2. Gdy wyrośnie, zagnieć z resztą cukru, mleka, mąki i z jakiem. Na koniec dodaj miękkie masło. Ciasto zostaw do wyrośnięcia.
3. Rabarbar umyj, pokrój i posyp cukrem wanilinowym.
4. Po godzinie nakładaj ciasto i rabarbar do papierowych foremek. Wierzch posmaruj białkiem. Posyp kruszonką z margaryny zagniecionej z mąką.
5. Piecz 20 min w temp. 180°C.

2024-06-18 14:27

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niemcy: przepis na świąteczne „ciasto biblijne"

[ TEMATY ]

Biblia

ciasto

Graziako

Święta Bożego Narodzenia to czas wielkich przeżyć religijnych, ale też rodzinnych spotkań przy wspólnym stole. Z myślą o tym, aby przygotowywanie świątecznych potraw zawierało również „coś dla ducha”, niemiecki tygodnik „Heinrichsblatt” katolickiej archidiecezji Bambergu zamieścił przepis na „ciasto biblijne". Okazuje się, że składniki na taki "wypiek" można znaleźć na stronach Starego Testamentu.

Przepis jest następujący:
CZYTAJ DALEJ

Tłumy wiernych w ulicznej Drodze Krzyżowej w Radomiu. Liczbę uczestników oszacowano na 1500 osób

2025-04-14 09:41

[ TEMATY ]

Radom

Bp Marek Solarczyk

uliczna Droga Krzyżowa

tłumy

facebook.com/bpmsolarczyk

Uliczna Droga Krzyżowa w Radomiu

Uliczna Droga Krzyżowa w Radomiu

Ulicami Radomia przeszła w niedzielę wieczorem Droga Krzyżowa. Wierni przeszli od kościoła farnego do katedry. Niesiono krzyż, który jest wierną kopią symbolu ŚDM.

Rozważania przygotował biskup Marek Solarczyk. - Rozpoczynamy naszą radomską Drogę Krzyżową w Roku Jubileuszowym, ale także okresie, gdy dziękujemy Bogu - Panu czasu za 1000. lat Królestwa Polskiego. Pragniemy rozważyć tajemnice życia Boga razem z Jezusem Chrystusem i dostrzec w bogactwie naszych ludzkich dziejów znaki działania mocy Boga, jaką ofiarował nam poprzez tak licznych Pielgrzymów Nadziei - świadków miłości Boga i Kościoła oraz poświęcenia dla człowieka i naszej Ojczyzny - Polski - mówił się bp Marek Solarczyk.
CZYTAJ DALEJ

Czy Żydzi są winni śmierci Jezusa?

2025-04-14 20:45

[ TEMATY ]

Żydzi

Katechizm Wielkopostny

Karol Porwich/Niedziela

Wielki Post to czas modlitwy, postu i jałmużny. To wiemy, prawda? Jednak te 40 dni to również czas duchowej przemiany, pogłębienia swojej wiary, a może nawet… powrotu do jej podstaw? Dziś trudne pytanie, ale potrzebne.

Czy wiesz, co wyznajesz? Czy wiesz, w co wierzysz? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym? Jeśli nie, zostań z nami. Jeśli tak, tym bardziej zachęcamy do tego duchowego powrotu do podstaw z portalem niedziela.pl. Przewodnikiem będzie nam Katechizm Kościoła Katolickiego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję