Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Truskawki nie tylko na słodko

Owoce te wykorzystujemy głównie do ciast i deserów, ale doskonale komponują się też z warzywami, mięsem i serami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chłodnik z truskawek i mięty

SKŁADNIKI :
*2 kg świeżych truskawek
*1 l zsiadłego mleka
*100 ml miodu
*kilka gałązek świeżej mięty

Wykonanie:
1. Z truskawek usuń szypułki, następnie owoce dokładnie umyj zimną wodą.
2. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki i zmiksuj razem ze zsiadłym mlekiem i miodem. (Ilość miodu możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od tego, jak słodkie będą truskawki).
3. Na koniec dodaj drobno posiekaną miętę i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z kurczakiem

SKŁADNIKI :
*ok. 250 g truskawek
*mix sałat
*2 pojedyncze filety z kurczaka
*100 g sera feta
*2 łyżki oliwy z oliwek
*6 łyżek octu balsamicznego
*1 łyżka miodu
*1/2 cytryny

Wykonanie:
1. Filety z kurczaka oczyść, dopraw solą i pieprzem, polej 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj i odstaw na 15 min.
2. Wyjmij filety z marynaty (marynatę zachowaj) i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
3. Usmaż na rumiano z obu stron.
4. Na patelnię po kurczaku wlej sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód.
5. Wymieszaj, podgrzej do uzyskania jednolitej konsystencji i zlej do sosjerki, by później wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki.
6. Usmażone filety z kurczaka pokrój w paseczki.
7. Sałatę rozłóż na półmisku. Ułóż połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz paseczki kurczaka. Polej sosem balsamicznym.

Sos z truskawek (do mięsa lub smażonego sera)

SKŁADNIKI:
*20 dag truskawek
*1 szalotka
*50 ml czerwonego wina
*1 łyżka sosu balsamico
*2 łyżki octu balsamicznego
*1 łyżka miodu
*sól, pieprz
*kilka łyżek oleju

Wykonanie:
1. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju. Dodaj wino i chwilę trzymaj na ogniu, aż część płynu odparuje.
2. Dodaj obrane i pokrojone truskawki, ocet i sos balsamico, miód.
3. Sos gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

Sałatka z serem pleśniowym

SKŁADNIKI:
*1 garść szpinaku
*mały ogórek
*10 dag sera z pleśnią
*100 g truskawek
*5 orzechów włoskich
*sos: sok z 1/2 cytryny, łyżka miodu, 3 szczypty tymianku, sól, pieprz, łyżka oliwy

Wykonanie:
1. Truskawki i szpinak umyj, ogórek obierz i pokrój na 2-centymetrowe kawałki.
2. Na półmisku ułóż szpinak, truskawki, ogórek, posiekane orzechy i pokruszony ser.
3. Składniki sosu połącz z łyżką wody, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej nim sałatkę.

2024-05-28 13:53

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Truskawka – bomba witaminowa

2024-06-25 14:15

Niedziela Ogólnopolska 26/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Truskawki

Adobe Stock

Jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców uprawianych w Polsce.

Wyhodowano je na początku XVIII wieku w Wersalu w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek. W związku z tym truskawka ma wiele nazw zwyczajowych – poziomka truskawkowa, poziomka ananasowa czy poziomka wieloowocowa. Pod koniec XVIII wieku truskawki zaczęto uprawiać również w Anglii. Z biegiem czasu pojawiały się w kolejnych krajach, w tym również w Polsce. W naszym kraju cennymi wartościami truskawek można się cieszyć od maja do końca lipca.

CZYTAJ DALEJ

LN siatkarzy - Polacy w półfinale po zwycięstwie nad Brazylią

2024-06-27 22:30

PAP/Marian Zubrzycki

Polscy siatkarze, obrońcy tytułu, wygrali z Brazylią 3:1 (18:25, 25:23, 25:22, 25:16) w ćwierćfinale Ligi Narodów w Łodzi i piąty raz z rzędu awansowali do strefy medalowej rozgrywek. Rywala biało-czerwonych w półfinale wyłoni piątkowe starcie Włoch z Francją.

Polacy zaserwowali kibicom w czwartek "powtórkę z rozrywki" - rok temu również wyeliminowali Brazylię w ćwierćfinale, chociaż tym razem potrzebowali do tego jednego seta więcej.

CZYTAJ DALEJ

Średniowieczny dokument z Gniezna na liście UNESCO

2024-06-27 18:58

[ TEMATY ]

dokument

Gniezno

UNESCO

PAP/Albert Zawada

Dyrektor Archiwum ks. dr Michał Sołomieniuk (P) odbiera certyfikat dla dokumentu papieża Innocentego II dla arcybiskupstwa gnieźnieńskiego (1136 r.) przechowywanego w Archiwum Archidiecezji Gnieźnieńskiej

Dyrektor Archiwum ks. dr Michał Sołomieniuk (P) odbiera certyfikat dla dokumentu papieża Innocentego II dla arcybiskupstwa gnieźnieńskiego (1136 r.) przechowywanego w Archiwum Archidiecezji Gnieźnieńskiej

Dokument protekcyjny papieża Innocentego II z 1136 roku dla arcybiskupstwa gnieźnieńskiego, przechowywany w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie, został wpisany na listę krajową programu UNESCO „Pamięć świata”. Decyzję o wpisie podjął Polski Komitet ds. UNEESCO.

Uroczystość wręczenia certyfikatów wpisu na listę odbyła się 26 czerwca w Belwederze w Warszawie, w obecności minister kultury i dziedzictwa narodowego.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję