Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Witamina słońca

Szczególnie jesienią warto pamiętać o zbadaniu poziomu witaminy D przez badanie z krwi. Nie trzeba być na czczo i specjalnie się do niego przygotowywać.

Niedziela Ogólnopolska 47/2023, str. 54

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Witamina D nie bez powodu nazywana jest witaminą słońca, bo jej największe dawki otrzymujemy z promieni słonecznych. Od maja do września zapotrzebowanie na wit. D można pokryć przez przebywanie na słońcu 15 min z odsłoniętymi przedramionami, rękami lub nogami i bez kremu przeciwsłonecznego.

Witaminę D znajdziemy również w żywności. Jej najlepszym źródłem są ryby, takie jak: śledź, łosoś, pstrąg czy makrela, oraz jaja. Ponieważ nasza populacja nie spożywa tych produktów codziennie, szacuje się, że z dietą dostarczymy jedynie 20% wit. D. W związku z tym w miesiącach, w których napromieniowanie słoneczne jest znikome, zaleca się suplementację wit. D. W Polsce dostępny jest szeroki wybór preparatów wit. D najczęściej w dawkach 400-4000IU w różnej postaci.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Normy na wit. D różnią się w zależności od wieku. Według wytycznych z 2013 r. dotyczących suplementacji wit. D dla Europy Środkowej kierowanych dla populacji zdrowej, a także dla grup ryzyka związanego z deficytem wit. D w organizmie, do 6. miesiąca życia zaleca się 400IU, a powyżej 6. miesiąca – 400-600IU. Dzieci do 18. roku życia – 600-1000IU w miesiącach od września do kwietnia lub przez cały rok, gdy ekspozycja na słońce jest niewystarczająca. U osób dorosłych dawka 800-2000IU powinna być suplementowana od września do kwietnia lub przez cały rok. U osób powyżej 65. roku życia zaleca się suplementację przez cały rok z uwagi na obniżoną syntezę wit. D. Kobiety ciężarne i karmiące powinny suplementować wit. D jak najszybciej po stwierdzeniu ciąży w ilości 1500-2000IU.

Reklama

Ponieważ wit. D jest rozpuszczalna w tłuszczach, aby zapewnić jak najlepsze jej wchłanianie, zaleca się podawać ją razem z posiłkiem lub w formie kapsułki z olejem.

Obok różnych form wit. D znanym produktem leczniczym jest tran. Należy pamiętać, że tran zawiera również wit. A i szczególną ostrożnością powinny tu kierować się kobiety w ciąży, u których jej przedawkowanie stanowi poważne ryzyko dla dziecka. Zawartość wit. D w tranie może się różnić w zależności od pochodzenia tranu, ten dostępny w aptekach najczęściej zawiera jej ok. 1000IU w jednej łyżce stołowej.

W badaniach stwierdza się zależność między małym stężeniem wit. D w osoczu a zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób, m.in. autoimmunologicznych, cywilizacyjnych oraz niektórych chorób nowotworowych. Objawami niedoboru wit. D mogą być: krzywica u dzieci, obniżona odporność, zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego, zwiększone ryzyko złamań, zmniejszona mineralizacja kości.

2023-11-14 13:52

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dietoterapia w chorobie Parkinsona

Niedziela Ogólnopolska 32/2023, str. 46

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z chorobą Parkinsona jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Choroba Parkinsona jest zaburzeniem neurozwyrodnieniowym. Jest to schorzenie ośrodkowego układu nerwowego. Charakteryzuje się postępującym uszkodzeniem nerwów i wiąże się z zanikiem neuronów dopaminergicznych w istocie czarnej mózgu. Pierwsze objawy pojawiają się ok. 60. roku życia. Zdecydowanie częściej parkinson dotyka mężczyzn. Na chorobę narażone są osoby, u których ta choroba występuje w pierwszej linii pokrewieństwa. Klasycznym objawem jest bradykinezja, czyli spowolnienie ruchowe. Mogą występować również: wzmożone napięcie mięśniowe, drżenie spoczynkowe oraz zaburzona postawa ciała. Pacjenta zmagającego się z chorobą Parkinsona można poznać po charakterystycznej zgarbionej postawie. Pacjent w czasie chodu powłóczy nogami i nie wymachuje ramionami. Mogą również występować łojotok, ślinotok czy zaparcia. Początkowo objawy typowej choroby dotyczą jednej strony ciała.

CZYTAJ DALEJ

Kraków z kard. Rysiem

2024-04-29 09:19

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

kl. Krzysztof Wowra

W sobotę, 27 kwietnia, jak co roku, łódzcy klerycy roku propedeutycznego z przełożonymi spotkali się z ks. kard. Grzegorzem Rysiem w Krakowie.

CZYTAJ DALEJ

Włochy: Premier Meloni przyjęła kardynała Stanisława Dziwisza

2024-04-29 14:22

[ TEMATY ]

kard. Stanisław Dziwisz

Giorgia Meloni

W. Mróz/diecezja.pl

Kard. Stanisław Dziwisz w swoim rzymskim kościele tutularnym - Bazylice Santa Maria del Popolo

Kard. Stanisław Dziwisz w swoim rzymskim kościele tutularnym - Bazylice Santa Maria del Popolo

Premier Włoch Giorgia Meloni przyjęła w swojej kancelarii, Palazzo Chigi, kardynała Stanisława Dziwisza - poinformował rząd w poniedziałkowym komunikacie. Spotkanie odbyło się w związku z obchodzoną w sobotę 10. rocznicą kanonizacji Jana Pawła II.

Rząd w Rzymie podkreślił, że w czasie spotkania szefowa rządu i emerytowany metropolita krakowski wspominali polskiego papieża 10 lat po jego kanonizacji.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję