Wydarzenie odbyło się na ul. 3 maja w Rzeszowie przy kościele Świętego Krzyża.
Świętowanie na rzeszowskim deptaku przed kościołem Świętego Krzyża poprzedziła Msza św. pod przewodnictwem bp. Kazimierza Górnego. Eucharystię koncelebrował m.in. ks. prał. Władysław Jagustyn, diecezjalny duszpasterz rzemieślników. Homilię wygłosił ks. Wiesław Matyskiewicz, który przybliżył najważniejsze wydarzenia z życia św. Jana Pawła II.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wydarzenie określane jako „Papieska kremówka” jest inicjatywą cukierników, którzy dla uczczenia 87. urodzin Jana Pawła II w 2007 r. postanowili wykonać kremówkę, która będzie mieć tyle metrów, ile lat minęło od jego narodzin. Każdego roku (z wyjątkiem okresu pandemii), pracownicy Cukierni Juliana Orłowskiego i Kazimierza Raka z Rzeszowa przygotowują papieskie ciasto, które jest o metr dłuższe. W tym roku cukiernicy przygotowali 103-metrowe ciasto, które zostało podzielone na 14 000 porcji. Do przygotowania tak wielu porcji wykorzystano około 2 tony składników. Produkcja kremówki rozpoczęła się w 24 maja od przygotowania ciasta francuskiego. W kremie waniliowym znalazły się rodzynki i rum. Kremówka powstawała w dwóch cukierniach przy ul. Miodowej w Rzeszowie i w Zaczerniu.
W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele podkarpackich rzemieślników, a także władze wojewódzkie, samorządowe, władze miasta i mieszkańcy Rzeszowa i regionu. Obchody „Papieskiej kremówki” przebiegały pod hasłem: „Pamięć jest wdzięcznością serca”.
Organizatorami wydarzenia są Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie i Caritas Diecezji Rzeszowskiej, zaś partnerem – Marszałek Województwa Podkarpackiego. Patronat honorowy sprawowali Biskup Rzeszowski Jan Wątroba, Wojewoda Podkarpacki, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Prezydent Miasta Rzeszowa, a także Starosta Rzeszowski.