Reklama

Z zakonnej kuchni

Ciemne ciasto z jeżynami i kruszonką

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
CIASTO UCIERANE:

5 jajek
200 g cukru
125 ml oleju
125 ml jogurtu naturalnego
350 g mąki pszennej
30 g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 700 g jeżyn
KRUSZONKA:
150 g masła lub margaryny
50 g gorzkiej czekolady
180 g mąki pszennej
20 g kakao
100 g cukru
szczypta soli
100 g płatków owsianych

WYKONANIE:
Przygotuj kruszonkę. Czekoladę połam na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztop w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodaj ciepłą roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieć na kruszonkę. Odstaw na bok. Jeżyny umyj, osusz i odszypułkuj. Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstaw na bok. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawaj stopniowo cukier. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku oraz stopniowo olej z jogurtem. Porcjami dodawaj mąkę z kakao, mieszając aż do połączenia składników. Ciasto przełóż do prostokątnej formy o wymiarach ok. 35 x 24 cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ułóż jeżyny. Posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 45 min w temp. 180°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-09-06 12:22

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak u mamy

Smaczny, z chrupiącą skórką, zdrowy, na zakwasie. Chleb, który pachnie domowym ciepłem. I pyszne bułki własnej roboty. Przepisy sprawdzone przez naszych redakcyjnych współpracowników.

Zaczyn: Zaczyn trzeba przygotować wcześniej. Jeśli go nie mamy, to przygotowanie trwa ok. tygodnia. 2 duże łyżki mąki żytniej i 2 łyżki wody wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie dodawaj 1 łyżkę mąki żytniej i tyle samo wody, mieszaj i odstawiaj. Po tygodniu powinno być ok. szklanki zaczynu. Powinien on mieć charakterystyczny kwaśny smak i zapach. Na jego powierzchni powinny się też pojawiać bąbelki. Do chleba użyj większą część zakwasu, zostawiając w słoiku ok. 2 łyżek. Do tego, co pozostanie, dodaj dużą łyżkę mąki żytniej, tyle samo wody i odstaw na tydzień do następnego wypieku chleba. Jeśli nie będziemy w tym czasie przygotowywać chleba, trzeba do słoika dodać dużą łyżkę mąki i tyle samo wody i można odstawić zakwas na kolejny tydzień. ??Składniki ??1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej ??5 dag drożdży ??1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej ??1/2 szklanki siemienia lnianego ??1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika ??1/2 szklanki łuskanych pestek dyni ??3 łyżeczki soli ??(część ziaren można zamienić np. na żurawinę bądź inne ziarna)
CZYTAJ DALEJ

Do kogo należę w życiu?

[ TEMATY ]

Ewangelia

rozważania

ks. Mariusz Słupczyński

lipiec

Karol Porwich/Niedziela

Rozważanie do Ewangelii Mt 10, 24-33

Czytania liturgiczne na 12 lipca 2025;
CZYTAJ DALEJ

Rozmowa z Ojcem: XV Niedziela Zwykła

2025-07-12 10:00

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

Karol Porwich/Niedziela

Jak wygląda życie codzienne Kościoła, widziane z perspektywy metropolii, w której ważne miejsce ma Jasna Góra? Co w życiu człowieka wiary jest najważniejsze? Czy potrafimy zaufać Bogu i powierzyć Mu swoje życie? Na te i inne pytania w cyklicznej audycji "Rozmowy z Ojcem" odpowiada abp Wacław Depo.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję