Reklama

Zdrowie

Co warto wiedzieć o alergii pokarmowej

Co nas uczula? Jak postępować w przypadku stwierdzonej alergii? Co jeść w zamian?

Niedziela Ogólnopolska 20/2022, str. 70-71

[ TEMATY ]

alergia

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na określony składnik diety, wywołana przez mechanizmy układu odpornościowego. Alergeny pokarmowe można podzielić na alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Najczęściej uczulającymi białkami zwierzęcymi są białka mleka oraz powstające wskutek reakcji krzyżowej cielęcina i wołowina. Drugim silnym alergenem zwierzęcym jest jajo – zarówno białko, jak i żółtko, choć to pierwsze alergizuje bardziej i żadna obróbka termiczna nie zmniejsza tych jego właściwości. Spośród mięs największe właściwości alergizujące ma wieprzowina, a najmniejsze – mięso z królika, indyka, jagnięcia. Są jednak wyjątki, jeśli występuje alergia na sierść i skórę królika – w tym przypadku mięso z królika również może powodować alergię. Co do ryb, mają one bardzo silnie, krzyżowo reagujący antygen, jednak co ciekawe, obróbka termiczna zmniejsza antygenowość ryb (np. w konserwach). Spośród białek roślinnych natomiast najbardziej alergizujące są mąka pszenna oraz soja. Dodatkowo częstymi alergenami są: czekolada, kakao, kurczaki, owoce cytrusowe, orzechy, grzyby, pomidory, truskawki, poziomki.

Reakcje krzyżowe

Tak naprawdę każdy pokarm może się stać alergenem. Ponieważ istnieje możliwość reakcji krzyżowej w ramach tej samej grupy produktów, należy stosować własną obserwację reakcji organizmu na spożycie konkretnego produktu lub grup produktów. Jabłko – morele, brzoskwinie, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, jarzębina, jeżyna. Agrest – porzeczki. Orzechy – pistacje, mango. Cytryny – pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, pomelo. Ziemniaki – melon, papryka, pomidor. Pietruszka – anyżek, seler naciowy, seler korzeniowy, koper, kminek, kolendra, marchew, pasternak. Zielony groszek – fasola, soja, soczewica, orzeszki ziemne, chleb świętojański, lukrecja. Pszenica – inne gatunki zbóż, proso, kukurydza. Ogórki – dynia, melon, arbuz, cukinia. Cebula – czosnek, por, szczypiorek, szparagi. Liść laurowy – cynamon.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Reakcje krzyżowe mogą wystąpić również pomiędzy grupami.

Reakcje krzyżowe z pyłkami roślin

Stwierdzono je np. między jabłkiem, ziemniakiem, marchewką a pyłkiem brzozy. W pyłkach roślin i różnych produktach pochodzenia roślinnego (owocach, warzywach) występuje wspólne białko, które uczula – profilina. Jeśli ktoś jest uczulony na pyłki roślin i spożywa produkty zawierające profilinę w okresie pylenia, to objawy alergii mogą się nasilać. Objawy alergii mogą się pojawiać po zjedzeniu marchwi z: selerem, anyżkiem, jabłkiem, ziemniakami, awokado, ananasem, żytem.

Zboża obok reakcji krzyżowej w ramach tej samej grupy mogą wykazywać reakcję krzyżową z ryżem i pyłkiem roślin. Miód np., ponieważ jest zbiorem pyłków roślin, u osób z alergią pyłkową i dodatkowo jeszcze atopią jest całkowicie przeciwwskazany do spożycia.

Pyłki dające reakcję krzyżową z produktami spożywczymi: ambrozja (chwast) – banan, melon. Bylica pospolita (chwast) – seler. Brzoza – pomidor, melon, arbuz, orzechy laskowe. Trawy – marchew, jabłko, orzechy laskowe.

Inne reakcje krzyżowe: lateks np. wchodzi w reakcje krzyżowe z bananem, kiwi, awokado, orzechami laskowymi. Osoby uczulone na siarczyny powinny eliminować z diety suszone owoce, niemrożone soki, wino, sok z kiszonej kapusty, marynaty, musli owocowe, ocet owocowy.

Histamina i aminy biogenne

U osób z atopią z potwierdzoną alergią muszą być natomiast wykluczone z diety produkty uwalniające histaminę, takie jak: alkohol, kakao, czekolada, białko jaja, wieprzowina, skorupiaki, ananasy, truskawki. Produkty te wywołują pseudoalergię, czyli pozorną alergię pokarmową. Powinny też być wykluczone produkty zawierające histaminę i inne aminy biogenne: kiełbasa, salami, ryby (tuńczyk, łosoś, śledź, makrela), dojrzewające sery, kapusta, szpinak, truskawki, banany, oberżyna, piwo, wino. Podobne objawy mogą wywołać inne aminy biogenne: serotonina i tyramina zawarte w żółtych serach, owocach cytrusowych, pomidorach, salami, w sfermentowanej żywności, awokado. U osób z alergią pokarmową wyeliminowanie tych produktów może zlikwidować objawy imitujące alergię.

Reklama

Zamienniki

Zamiast mleka krowiego – napoje roślinne gotowe i domowe: jaglane, ryżowe, owsiane, orkiszowe, z komosy ryżowej (quinoy), makowe, migdałowe, kokosowe (jeśli są dozwolone).

Zamiast śmietany – śmietany roślinne domowe lub gotowe: owsiana, ryżowa, orkiszowa, kokosowa, migdałowa (jeśli nie ma uczulenia na orzechy), dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Zamiast sera białego – pasty z migdałów, orzechów (jeśli nie ma uczulenia na orzechy), tofu.

Zamiast sera żółtego – płatki drożdżowe (do pizzy, zapiekanek, krokietów, zup, panierki), gotowe sery wegańskie (należy dokładnie sprawdzać ich skład).

Zamiast masła – oliwa z oliwek lub inny olej roślinny z pierwszego tłoczenia, domowe masło klarowane, awokado, pasty warzywne, humusy.

Zamiast lodów mlecznych – sorbety owocowe, zamrożone owoce (banan, truskawki), musy owocowe.

Zamiast 1 jajka do wypieków – babka płesznik (1 łyżeczka zmielonej łuski babki + 3 łyżki gorącej wody); 1 dojrzały banan (100g) zmiażdżony na mus; siemię lniane (1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody).

Dieta eliminacyjna – korzyści i zagrożenia

Po eliminacji nabiału może dojść do niedoborów wapnia w diecie. Według norm, osoba dorosła powinna spożywać 1000 mg, a dzieci – 700 mg wapnia dziennie. Na diecie bez nabiału trzeba poszukiwać wapnia w innych źródłach, na które indywidualnie nie ma alergii, głównie w nasionach (mak, sezam, chia, amarantus), orzechach lub zielonych warzywach (np. jarmuż). Dodatkowo należy wprowadzać do diety napoje roślinne wzbogacane wapniem: kokosowe, ryżowe, z quinoy, z alg. Może wystąpić również m.in. niedobór żelaza, magnezu (orzechy, kasza gryczana, gorzka czekolada, pestki dyni).

Reklama

Każda dieta eliminacyjna wiąże się z ryzykiem wystąpienia niedoborów składników pokarmowych, powinna być więc stosowana możliwie krótko lub rotacyjnie. Należy ją więc stosować tylko wtedy, kiedy mamy do tego uzasadnienie zdrowotne, a najlepiej przed jej zastosowaniem skonsultować się ze specjalistą.

Probiotyki w alergii

Przy zmaganiu się z alergią warto również zauważyć korzystny wpływ odpowiedniej probiotykoterapii. Najnowsze badania wskazują, że okresowa kolonizacja przewodu pokarmowego przez odpowiednie szczepy probiotyczne sprzyja wytworzeniu korzystnej równowagi mikrobioty. ?

2022-05-11 07:24

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak zapanować nad alergią?

Niedziela Ogólnopolska 20/2022, str. 68-69

[ TEMATY ]

alergia

Adobe.Stock

Z dr. n. med. Piotrem Dąbrowieckim rozmawia Anna Wyszyńska

Anna Wyszyńska: Często słyszymy stwierdzenie: „mam alergię” . Czy wiemy jednak, co słowo „alergia” oznacza?

Dr n. med. Piotr Dąbrowiecki: Najprostsza definicja mówi, że alergia to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na bodziec, czyli alergen, który jest tolerowany przez osoby zdrowe. Pacjenci z alergią mają dziedziczną skłonność do wytwarzania przez układ odpornościowy przeciwciał klasy IgE w wyniku kontaktu czasem nawet z niewielką ilością alergenu. Tę dziedziczną skłonność do wytwarzania odpowiedzi IgE zależnej nazywamy atopią. Ale alergia to coś więcej niż atopia, to reakcja na bodziec, którym mogą być pyłki roślin, roztocze kurzu domowego czy zarodniki grzybów pleśniowych. To one wywołują konkretne objawy chorobowe ze strony nosa, gardła, płuc, skóry czy przewodu pokarmowego.

CZYTAJ DALEJ

Ks. Ripamonti: jesteśmy świadkami wycofywania się z prawa do azylu w Europie

2024-04-18 17:39

[ TEMATY ]

Unia Europejska

Włochy

migracja

Ks. Ripamonti

robertopierucci/pl.fotolia.com

W Europie jesteśmy świadkami wycofywania się z prawa do azylu - uważa ks. Camillo Ripamonti, kierujący Centro Astalli - jezuickim ośrodkiem dla uchodźców w Rzymie. Postawę taką sankcjonuje, jego zdaniem, Pakt Migracyjny, przyjęty kilka dni temu przez Parlament Europejski.

Według niego fakty i sytuacje z 2023 roku pokazały, że „zjawiska migracji nie rozwiązuje się poprzez outsourcing [kierowanie migrantów do krajów trzecich - KAI], push-backi, brak realnej polityki ratowniczej na morzu i przyspieszone procedury na granicy”. „Tego, co uważa się za problem migracyjny, nie rozwiązuje się poprzez usuwanie ludzi z ziemi europejskiej, ale poprzez usuwanie przyczyn przymusowej migracji” - wskazał włoski duchowny.

CZYTAJ DALEJ

Przegląd Niedzieli Wrocławskiej na 21 kwietnia 2024

2024-04-19 15:22

ks. Łukasz Romańczuk

Co znajdziemy w najnowszym numerze "Niedzieli Wrocławskiej"? Zapraszamy do posłuchania przeglądu prasy

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję