Rzodkiewki są bogate w składniki odżywcze, wskazane zwłaszcza dla osób po 50. roku życia.
Warzywo to jest dobrym źródłem witaminy C – w jednej filiżance rzodkiewki znajduje się jej 17 mg, co stanowi 23% zalecanego dziennego spożycia (tzw. RDA) dla kobiet i 19% RDA dla mężczyzn. Ponieważ sam organizm nie może wytwarzać witaminy C, spożywanie jej w diecie (lub w suplementach) jest niezbędne. Rzodkiewki zawierają również kwas foliowy, witaminę B6 oraz minerały: potas, mangan i wapń, których często brakuje nam w dojrzałym wieku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Właściwości zdrowotne
Rzodkiewka jest bogata w przeciwutleniacze oraz błonnik pokarmowy. Wspólnie wykazują one wiele zalet zdrowotnych, m.in. zapobiegają chorobom serca i układu pokarmowego, cukrzycy oraz obniżają wysoki poziom cholesterolu; pobudzają nerki do pracy, działając moczopędnie; wspomagają leczenie błony śluzowej żołądka i łagodzą przebieg choroby wrzodowej; pobudzają wątrobę do wydzielania żółci, ułatwiając trawienie; zawierają też przeciwnowotworowy sulforafan.
Jak jeść
Rzodkiewkę można wykorzystywać na wiele sposobów, jej ostry smak dobrze pasuje do wielu przepisów. Oto kilka sposobów na włączenie rzodkiewki do diety:
– cienkie plastry rzodkiewki dodaj do kanapek;
– zrób dip, mieszając 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1/4 szklanki posiekanej rzodkiewki i jeden przeciśnięty ząbek czosnku;
– kilka startych rzodkiewek dodaj do swojej ulubionej sałatki;
– użyj rzodkiewki jako zdrowego dodatku do sosów;
– marynuj rzodkiweki jak ogórki.