Reklama

Niedziela Sandomierska

Smakołyki młodych kucharzy

Tajniki kuchni frankońskiej oraz podkarpackiej w ramach projektu „Kuchnia jak życie – podróż do Frankonii i na Podkarpacie”, realizowanego z programu Erasmus+, zgłębiają uczniowie Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Tarnobrzegu oraz ich rówieśnicy z Deutschhaus-Gymnasium w Würzburgu.

Niedziela sandomierska 7/2021, str. VI

[ TEMATY ]

książka kucharska

Archiwum szkoły

Dobry humor też się przyda przy gotowaniu

Dobry humor też się przyda przy gotowaniu

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Główny cel projektu to opracowanie i wydanie książki kucharskiej zawierającej potrawy nie tylko tradycyjne dla kuchni obu regionów, ale przede wszystkim nowe receptury w oparciu o połączenie przepisów frankońskich i podkarpackich. Młodzież z tarnobrzeskiego liceum oraz würzburskiego gimnazjum zajęła się zatem charakterystycznymi dla obu regionów daniami, m.in.: schäufelami i kacapołami.

Jak mówi Luiza Majcher, nauczyciel i opiekun projektu, jest on wyjątkowy: – Realizowaliśmy już różne projekty, ale ten jest zdecydowanie inny, bo zajmujemy się kuchnią. Jego celem jest uświadomienie młodzieży, jak ważną rolę odgrywa tradycyjna kuchnia w podtrzymywaniu i kreowaniu świadomości lokalnej społeczności, podtrzymywania zwyczajów i przynależności do konkretnego regionu. Niestety, pandemia i wynikające z niej restrykcje mocno nam utrudniają realizację projektu. Nie mogliśmy zorganizować warsztatów w kuchni z udziałem zawodowego kucharza, ponadto nie doszło do wyjazdów młodzieży – naszej do Frankonii i niemieckiej do nas na Podkarpacie. Nie tracimy jednak nadziei, że jednak chociaż raz zdołamy odwiedzić naszych partnerów w Niemczech. Gimnazjalistom z Würzburgu natomiast udało się dwukrotnie uczestniczyć w zajęciach kulinarnych, podczas których pod okiem kucharza przygotowywali swoje regionalne dania. My przygotowaliśmy przepisy na kilka potraw lasowiackich oraz z typowych dla obszaru Bieszczadów. Przetłumaczyliśmy je na język angielski i udostępniliśmy na platformie eTwinning, na której pracujemy, gdyż jak wspomniałam, projekt nie może być realizowany normalnie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Młodzież zaprojektowała logo projektu, przetłumaczyła regionalne przepisy na język angielski, przygotowała filmy instruktażowe nt. sposobu wykonania wybranej potrawy. Uczestnicy brali również udział w wideokonferencjach z kucharzami nt. zdrowego żywienia, zbilansowanej diety, tworzenia różnych potraw, a także estetyki dania i sposobu jego podania. Obecnie, pracując w grupach narodowych, skupiają się na przygotowaniu po sześć zestawów menu, by każde danie zawierało elementy typowe dla Podkarpacia i Frankonii.

Reklama

– Na platformie spotkaliśmy się z naszymi koleżankami i kolegami z Niemiec. Wymieniliśmy informacje nt. siebie, co lubimy, co nas interesuje. Obecnie będziemy gotować potrawy – każdy ze swoim niemieckim partnerem. Stałe kontakty pozwalają nam poznać kulturę, tradycje i obyczaje Frankonii – mówi Amelia, uczennica II klasy liceum.

Tomasz Stróż, dyrektor tarnobrzeskiego liceum, podkreśla, iż obecny projekt to już kolejny, jaki realizowany jest wspólnie z Deutschhaus-Gymnasium oraz Fundacją Europafels.

– Dzięki naszej współpracy powstało sporo projektów. Jej efektem są m.in.: tablica upamiętniająca znanego tarnobrzeskiego malarza Mariana Ruzamskiego, umieszczona w centrum miasta, czy foldery informacyjne w języku niemieckim o naszym mieście (w Muzeum Historycznym Miasta Tarnobrzega) i w wersji polskiej poświęcone Würzburgowi, przeznaczone dla turystów z Polski, odwiedzających to miasto. Nasze projekty były doceniane jako przykład dobrych praktyk, otrzymywały także narodową oraz europejską odznakę jakości – informuje dyrektor.

Zwieńczeniem projektu będą wizyty młodzieży w Niemczech oraz Polsce, w trakcie których odbędą się imprezy charytatywne z serwowaniem potraw przygotowanych w oparciu o przepisy opracowane przez uczniów i zawarte w książce kucharskiej ich autorstwa. Zamknięcie projektu ma nastąpić 31 stycznia 2022 r.

2021-02-10 08:10

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Oświadczenie ws. beatyfikacji Heleny Kmieć

2024-04-18 13:53

[ TEMATY ]

Helena Kmieć

Fundacja im. Heleny Kmieć

Helena Kmieć

Helena Kmieć

W związku z wieloma pytaniami i wątpliwościami dotyczącymi drogi postępowania w procesie beatyfikacyjnym Heleny Kmieć, wydałem oświadczenie, które rozwiewa te kwestie - mówi postulator procesu beatyfikacyjnego Helelny Kmieć, ks. Paweł Wróbel SDS.

CZYTAJ DALEJ

Krewna św. Maksymiliana Kolbego: w moim życiu dzieją się cuda!

Niedziela Ogólnopolska 12/2024, str. 68-69

[ TEMATY ]

świadectwo

Karol Porwich/Niedziela

Jej prababcia i ojciec św. Maksymiliana Kolbego byli rodzeństwem. Trzy lata temu przeżyła nawrócenie – i to w momencie, gdy jej koleżanki uczestniczyły w czarnych marszach, domagając się prawa do aborcji.

Pani Sylwia Łabińska urodziła się w Szczecinie. Od ponad 30 lat mieszka w Niemczech, w Hanowerze. To tu skończyła szkołę, a następnie rozpoczęła pracę w hotelarstwie. Jej rodzina nigdy nie była zbytnio wierząca. Kobieta więc przez wiele lat żyła tak, jakby Boga nie było. – Do kościoła chodziłam jedynie z babcią, to było jeszcze w Szczecinie, potem już nie – tłumaczy.

CZYTAJ DALEJ

Łomża: zakończyło się zgromadzenie plenarne COMECE

2024-04-19 20:41

[ TEMATY ]

Unia Europejska

COMECE

Łomża

pixabay.com

W Łomży zakończyło się trzydniowe (17-19 kwietnia) wiosenne zgromadzenie plenarne Komisji Episkopatów Wspólnoty Europejskiej (COMECE). W 20. rocznicę rozszerzenia Unii Europejskiej, delegaci konferencji biskupich z 27 państw Unii Europejskiej wysłuchali głosów krajów Europy Środkowej i Wschodniej w świetle nadchodzących wyborów europejskich.

Zgromadzenie składało się z trzech sesji, które koncentrowały się wokół procesu integracji Unii Europejskiej, jej postrzegania z perspektywy Europy Środkowej i Wschodniej oraz przyszłych kierunków w obliczu wyzwań geopolitycznych.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję