Reklama

Zupy

Zupa jarska z cukinią i soczewicą

Niedziela Ogólnopolska 6/2020, str. 55

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock.pl

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego lub masła klarowanego
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 cukinii
2 ząbki czosnku
2 l rosołu lub bulionu drobiowego
5 łyżek czerwonej soczewicy
1 ziemniak
szczypta kurkumy
1/4 kalafiora
1 pomidor
1/4 szklanki śmietanki kokosowej

Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Cukinię pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmażaj 3 min, stale mieszając. Do garnka wlej bulion lub gorący rosół i zagotuj. Przepłucz soczewicę i dodaj. Ziemniak obierz, pokrój w kostkę i również umieść w garnku. Dopraw kurkumą, solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Pomidor sparz, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy razem z posiekanymi różyczkami kalafiora. Gotuj ok. 7 min. Odstaw z ognia i po kilku minutach wymieszaj ze śmietanką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-02-04 10:55

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Obiad bez mięsa

Dania bezmięsne są dedykowane nie tylko wegetarianom. Smaczne jedzenie bez mięsa nada się na każdą okazję. Zwłaszcza w czasie Wielkiego Postu warto się pokusić o przygotowanie bezmięsnych potraw. Pozwoli to zregenerować nasz organizm, ale także będzie doskonałą okazją, by poznać nowe smaki.

Lazanie ze szpinakiem

CZYTAJ DALEJ

Stań przed Bogiem taki, jaki jesteś

2024-04-24 19:51

Marzena Cyfert

O. Wojciech Kowalski, jezuita

O. Wojciech Kowalski, jezuita

W uroczystość św. Wojciecha, biskupa i męczennika, głównego patrona Polski, wrocławscy dominikanie obchodzą uroczystość odpustową kościoła i klasztoru.

Słowo Boże podczas koncelebrowanej uroczystej Eucharystii wygłosił jezuita o. Wojciech Kowalski. Rozpoczął od pytania: Co w takim dniu może nam powiedzieć św. Wojciech?

CZYTAJ DALEJ

Poligon świata i pokój serca

2024-04-25 07:30

[ TEMATY ]

felieton (Łódź)

Adobe Stock

Sporo jeżdżę po Łodzi: odwożę wnuczki ze szkoły do domu albo na zajęcia muzyczne. Dwa, trzy razy w tygodniu. Lubię to, chociaż korki i otwory w jezdniach dają nieźle popalić. Ale trzeba jakoś dzieciom pomóc; i na stare lata mieć z żoną poczucie przydatności. Poza tym: zakupy, praca – tak jak wszyscy. Zatem: jeżdżę, widzę i opisuję.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję