Reklama

Z zakonnej kuchni

Śledź po japońsku

Na ostatki – zapusty – przed zbliżającym się Wielkim Postem na przekąskę proponujemy tradycyjnego śledzika.

Niedziela Ogólnopolska 9/2019, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako/Niedziela

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
• 6 sztuk matiasów
• 5 jajek ugotowanych na twardo
• 1 czerwona cebula
• 1 puszka groszku konserwowego
• 3-4 ogórki konserwowe
• kilka łyżek majonezu
• mleko do namoczenia

Wykonanie:
Płaty śledziowe zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny.
Jajka ugotowane na twardo pokroić w grubą kostkę i ułożyć na spodzie przezroczystej miski.
Na jajkach ułożyć pokrojoną w kostkę cebulę i przykryć warstwą majonezu. Następnie układać odcedzony groszek i pokrojone w kostkę ogórki.
Na wierzchu położyć kawałki śledzia i całość przykryć jeszcze jedną warstwą majonezu.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2019-02-27 10:36

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z indykiem

Prosta i pożywna sałatka na każdą kolację.

• 1 główka sałaty lodowej
CZYTAJ DALEJ

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Publikujemy kalendarz uroczystości i świąt kościelnych w 2025 roku.

Wśród licznych świąt kościelnych można wyróżnić święta nakazane, czyli dni w które wierni zobowiązani są od uczestnictwa we Mszy świętej oraz do powstrzymywania się od prac niekoniecznych. Lista świąt nakazanych regulowana jest przez Kodeks Prawa Kanonicznego. Oprócz nich wierni zobowiązani są do uczestnictwa we Mszy w każdą niedzielę.
CZYTAJ DALEJ

Czym jest krzyżmo i jak powstaje? Dowiedz się!

2025-04-16 20:12

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Krzyżmo

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

W Wielki Czwartek do południa sprawowana jest Msza Krzyżma Świętego. Nazywa się ją także Mszą olejów. To dlatego, że podczas tej liturgii biskup konsekruje krzyżmo oraz błogosławi oleje chorych i katechumenów. Jak powstają? Odpowiadają liturgista, ks. dr Stanisław Szczepaniec i odpowiedzialny za przygotowanie olejów dla Archidiecezji Krakowskiej, ks. Łukasz Jachymiak.

Wielki Wtorek. Wieczór. Pomieszczenie gospodarcze przy katedrze na Wawelu. To tu trwają ostatnie prace nad przygotowaniem olejów na tegoroczną Mszę Krzyżma Świętego. Zostało już tylko kilka dni. Siostra Cecylia bierze udział w tym procesie po raz 13. Ks. Łukasz po raz 3. Prace nad krzyżmem ruszają już zimą. Chodzi przede wszystkim o zgromadzenie potrzebnych składników. Tegoroczny olej został przywieziony z północnych Włoch. Na wzgórze wawelskie dotarł w lutym.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję