Reklama

Z zakonnej kuchni

Sałatka z tuńczykiem

Niedziela Ogólnopolska 6/2018, str. 58

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ostatki, zapusty – tak nazywa się ostatnie dni karnawału od tłustego czwartku do wtorku przed Środą Popielcową, zwanego w Polsce „śledzikiem”. To już ostatni dzień zabaw przed nadchodzącym Wielkim Postem. Na przekąskę, aby przypomnieć o zbliżającym się okresie wstrzemięźliwości, proponujemy sałatkę z tuńczykiem. Przepis pochodzi z książki „Z kuchni s. Arkadii” wydanej przez siostry nazaretanki.

Składniki:

• 4 rodzaje sałaty (lub mix)

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 puszka tuńczyka w oleju

• opakowanie fasolki szparagowej

• 1 czerwona cebula

• 2 jajka

• szczypiorek

• sos winegret

• ocet winny

• masło do smażenia

Wykonanie:

Na półmisku ułożyć potargane liście sałaty. Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić widelcem i wyłożyć na sałatę. Dodać ugotowaną fasolkę szparagową. Cebulę pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na maśle. Rozłożyć na fasolce. Polać sosem winegret i octem winnym. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Ćwiartkami jajek udekorować wierzch sałatki i posypać posiekanym szczypiorkiem.

2018-02-07 10:50

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmarł bp Jan Szkodoń. Miał 78 lat

2025-08-28 19:45

[ TEMATY ]

bp Jan Szkodoń

Archidiecezja Krakowska

Metropolita krakowski, abp Marek Jędraszewski przekazuje wiadomość o odejściu do Pana bp. Jana Szkodonia. Biskup pomocniczy senior Archidiecezji Krakowskiej zmarł 28 sierpnia 2025 roku o godz. 18.00, w 56. roku kapłaństwa. Miał 78 lat.

Jan Szkodoń urodził się 19 grudnia 1946 roku w Chyżnem na Orawie. Szkołę podstawową ukończył w rodzinnej miejscowości w 1960 roku. Uczęszczał do liceum w Jabłonce. Po maturze, którą zdał w 1964 roku, wstąpił do Wyższego Seminarium Duchownego Archidiecezji Krakowskiej.
CZYTAJ DALEJ

Jezus przychodzi do nas w rożnych momentach naszej codzienności

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Grażyna Kołek

Rozważania do Ewangelii Mt 24, 42-51.

Czwartek, 28 sierpnia. Wspomnienie św. Augustyna, biskupa i doktora Kościoła
CZYTAJ DALEJ

Fundacja Mary’s Meals zapewnia posiłki dla ponad 3 mln dzieci

2025-08-28 17:22

[ TEMATY ]

dzieci

fundacja

posiłki

Vatican Media

Magnus MacFarlane-Barrow, założyciel i prezes fundacji Mary’s Meals

Magnus MacFarlane-Barrow, założyciel i prezes fundacji Mary’s Meals

„Każdego dnia ponad 3 mln dzieci otrzymuje posiłek w szkole dzięki naszemu wsparciu” – mówi Magnus MacFarlane-Barrow, założyciel i prezes fundacji charytatywnej Mary’s Meals (Posiłki Maryi).

Oficjalne ogłoszenie zostanie podane 8 września, w święto Narodzenia Najświętszej Maryi Panny. W wywiadzie dla mediów watykańskich założyciel organizacji dzieli się najnowszym osiągnięciem. Postanowił zapowiedzieć je wcześniej, podczas Meetingu w Rimini, traktując je jako przesłanie nadziei i pojednania – zaproszenie, które nawiązuje do tegorocznego hasła wydarzenia, by „budować na pustyniach z nowych cegieł”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję