Reklama

Porady

Dbajmy o odporność!

Niedziela Ogólnopolska 50/2017, str. 48

[ TEMATY ]

porady

aedrozda/pixabay

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nikogo nie dziwi, że czas jesienno-zimowy to okres wzmożonych infekcji. Za oknem zimno, mokro i nieprzyjemnie. Siedzimy w ciepłych pomieszczeniach, rzadko przewietrzanych, aby tylko chłód nie wpadł do środka. Na niebie ciemne chmury, mało słońca, które wpływa na wytwarzanie w organizmie witaminy D.

Witaminy, nazywanej już hormonem, która ma niezwykle istotne znaczenie w funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego. Jemy niedbale, nie uświadamiając sobie, że to, co zjemy, organizm może wykorzystać jako wartościowy pokarm. Wbuduje w nasze komórki witaminy i minerały, potrzebne białko czy zdrowe tłuszcze, aby podnieść jego odporność. Może być również tak, że połkniemy byle co, byle gdzie, byle jak, a organizm będzie musiał – bo nie ma innego wyjścia – podjąć walkę z wysoko przetworzonym produktem, pełnym zmodyfikowanych dodatków, ulepszaczy, cukru i tłuszczów trans, których nie potrafi strawić, ponieważ Pan Bóg nie wyposażył nas w enzymy do trawienia chemii, która pożywieniem nie jest. Coraz mniej na naszych stołach prawdziwego jedzenia, bogatego w odżywiające nas substancje, które rodzi nam natura, o których sam Stwórca powiedział, że są dobre. Dobre – czyli wartościowe, pożyteczne...

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Żyjemy w świecie, gdzie wszystko ma być na już. Nawet zdrowie chcemy mieć od razu. Dopadła Cię choroba? Nie zastanawiasz się, jaka jest przyczyna, tylko wykupujesz przepisany antybiotyk. Tymczasem kiedy boli głowa – najprawdopodobniej jesteś odwodniony. Czyli, mówiąc kolokwialnie, w środku jest susza. Masz wrzody? To są wewnętrzne odleżyny powstające na skutek odwodnienia. Masz zaparcia? Sięgnij po wodę, zobaczysz, że wszystko stopniowo będzie ustawać. Nie bierzmy kolejnej porcji kolorowych tabletek, które wywołują niezliczoną ilość skutków ubocznych. Zacznijmy więc pić wodę. Wodę, która daje życie.

O odporność trzeba zacząć walczyć już dzisiaj, od teraz, ale nie będzie ona natychmiastowa. Należy dbać o nią każdego dnia, z każdym posiłkiem. Z decyzją, czy jem zdrowe pożywienie, czy sięgam po produkt, którego składu nie potrafię przeczytać; z każdą decyzją – czy idę na godzinny spacer, aby się dotlenić, czy zostaję w domu przed telewizorem.

Reklama

Czy wiesz, że po krótkiej, np. 5-dniowej serii antybiotyku Twój organizm ma wyczyszczoną większość fizjologicznej flory bakteryjnej zasiedlającej jelita? Ona chroni nas przed zakażeniami wirusami, bakteriami i toksynami.


Podziel się cytatem

Aby ją odbudować, nie wystarczy napić się kefiru. Potrzeba kilku miesięcy, by przywrócić jej równowagę, aby na nowo mogła nas chronić przed infekcjami. Niezbędny jest do tego prawdziwy pokarm oraz probiotyki, jak również oczyszczony organizm, aby mógł mieć siłę na własną regenerację. Istnieją bardzo proste sposoby, które towarzyszyły człowiekowi od zarania dziejów, w czasach, kiedy na ulicach naszych miast nie można było spotkać ani jednej apteki...

Przez najbliższe tygodnie będę opowiadać Czytelnikom „Niedzieli”, jak wykorzystać siłę roślin. Jest wiele naturalnych rozwiązań, które pomogą nam wzmocnić odporność.

Karolina Szostkiewicz, dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.

2017-12-06 11:51

Ocena: +3 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sezon na zupę

Niedziela Ogólnopolska 35/2020, str. 56

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

porady

Adobe.Stock

Latem zupy są znakomitą alternatywą dla potraw ciężkostrawnych. Ważne, żeby nie były zagęszczane mąką. Jako ich główny składnik wybierz sezonowe warzywa i świeże zioła.

Takim sezonowym warzywem może być cukinia (w niektórych regionach nazywana kabaczkiem), która należy do warzyw dyniowatych. Jej właściwości i wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku i Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch.

CZYTAJ DALEJ

Ks. Michał Olszewski pozostanie w areszcie

2024-04-30 20:33

[ TEMATY ]

Ks. Michał Olszewski

Archiwum ks. Michała Olszewskiego SCJ

Sąd Okręgowy w Warszawie odrzucił zażalenie obrony na areszt tymczasowy wobec księdza Michała Olszewskiego.

Ks. Michał Olszewski pozostanie w areszcie – tak zdecydował Sąd Okręgowy w Warszawie. Sędzia odrzucił zależenie obrońców księdza na tymczasowe aresztowanie kapłana. Rozprawa była prowadzona w trybie niejawnym. Przed salą rozpraw pojawiło się wielu zwolenników księdza, którzy wierzą w jego niewinność.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 2.): No to trudno

2024-05-01 20:20

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat.prasowy

Co zrobić, jeśli w ogóle nie czuję Maryi? Albo relacja z Nią jest dla mnie trudna bądź po prostu obojętna? Zapraszamy na drugi odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski mówi o możliwych trudnościach w relacji z Maryją oraz o tym, jak je pokonać.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję