Reklama

Rodzina

Dietetyk radzi

Dieta seniora – na co zwrócić uwagę

Odżywianie i nawadnianie osób starszych jest szczególnie istotne. Wiąże się ono przede wszystkim ze zmianami, które zachodzą w organizmie po 65. roku życia.

Niedziela Ogólnopolska 5/2021, str. 56

[ TEMATY ]

senior

seniorzy

Adobe. Stock.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Osoby w podeszłym wieku nie odczuwają pragnienia, a przez to nie wykazują chęci picia wody. Jest to jeden z poważniejszych aspektów, na który należy zwrócić uwagę. Potrzebujemy wody do prawidłowej produkcji śliny oraz enzymów trawiennych, które w tym okresie produkowane są w mniejszych ilościach.

Seniorom często doskwierają zaparcia oraz problemy z przełykaniem. Wynikają one z obniżonej perystaltyki jelit i przełyku. Woda pomaga w większym wytwarzaniu śliny, łatwiejszym przejściu pokarmu przez pasaż jelit oraz formowaniu masy kałowej. Im więcej wypijanej wody w ciągu dnia, tym mniejsze problemy z zaparciami oraz obrzękami. Woda pomaga w filtracji nerek i pozbywaniu się produktów przemiany materii z moczem. Może to nastąpić, jeśli nawadnianie będzie odpowiednie. Odwrotną rolę pełnią kawa i herbata – te napoje odwadniają, wzmagają zaparcia i wysuszają skórę, która powinna być nawilżona, aby zapobiegać odleżynom w przypadku osób leżących. U seniorów wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze, które znajdziemy w warzywach, owocach oraz zdrowych tłuszczach, takich jak oliwa z oliwek, olej lniany, awokado czy masło naturalne. Bardzo ważne jest, aby posiłki były lekkostrawne. Smażenie zastąpmy gotowaniem na parze, gotowaniem w wodzie lub pieczeniem w rękawie. Z codziennego jadłospisu powinno się wyeliminować słodycze. Często ich spożywanie jest przyczyną zaburzeń glikemicznych, zaparć i zmęczenia. Są ciężkostrawne. Osoby starsze mogą mieć problemy z gryzieniem, dlatego warto zwrócić uwagę na konsystencję potraw. Zupy kremy czy koktajle z dodatkiem mielonego siemienia lnianego, awokado, wody i jabłka dobrze sprawdzą się jako posiłki pełnowartościowe i lekkostrawne. Lekkie pulpety, ryba na parze z dodatkiem gotowanych warzyw i porcją dobrze ugotowanej kaszy, np. jaglanej, będą świetną alternatywą dla schabowego w panierce, ziemniaków i ogórków konserwowych. Bardzo dobrze przyswajalnym białkiem jest białko roślinne, które znajdziemy w soczewicy, ciecierzycy czy fasoli. Z tymi produktami trzeba jednak uważać, ponieważ mogą być wzdymające, ale jeśli odpowiednio długo będziemy je moczyć w wodzie z łyżeczką sody, a później gotować bez przykrycia, ich strawność będzie o wiele lepsza. Można z nich robić pasty, pasztety czy podawać jako dodatek do obiadu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-01-27 09:45

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Emerytura to nie leniuchowanie

Jak spędzać czas, gdy nie wisi nad nami bat ciągłego pośpiechu? Co zrobić, żeby życie na emeryturze było ciekawe?

Okres pełnej dojrzałości, znany dzisiaj jako okres senioralny, to trudny i wymagający etap życia człowieka. Do głosu dochodzą liczne pytania, dylematy i problemy związane z obniżeniem zdolności do aktywnej egzystencji i spowolnieniem jej tempa. Zmiany w samopoczuciu, często pogorszenie stanu zdrowia, u wielu osób trudne warunki bytowe związane z niskim uposażeniem emerytalnym – wszystko to może mieć wpływ na sposób życia, jaki wybierają seniorzy. Izabela Cymer i Ewa Drop ze Stowarzyszenia Syntonia o wieku senioralnym piszą tak: „Ukazuje się postawa obronna, czyli negowanie swoich ograniczeń i podejmowanie nadmiarowej aktywności, albo postawa wycofania, w której starsza osoba rezygnuje z zaangażowania, izoluje się, zrywa więzi. W konsekwencji doświadcza frustracji, poczucia osamotnienia i opuszczenia, odczuwa gorycz i niezadowolenie, co może prowadzić ją w kierunku depresji”. Jak nie popaść w żadną ze skrajności i znaleźć złoty środek na pełną barw jesień życia?

CZYTAJ DALEJ

Bóg pragnie naszego zbawienia

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 12, 44-50.

Środa, 24 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

Beata Kempa dla portalu niedziela.pl: Przyglądałam się temu szaleństwu Zielonego Ładu z niedowierzaniem

2024-04-25 10:01

[ TEMATY ]

Łukasz Brodzik

Beata Kempa

Grzegorz Boguszewski

Beata Kempa

Beata Kempa

Ostatnia kadencja Parlamentu Europejskiego obfitowała w szereg absurdalnych dyskusji - powiedziała portalowi niedziela.pl Beata Kempa. Jak podkreśliła europoseł Suwerennej Polski kompletną aberracją było m.in. ponad sto debat, które łajały Polskę tylko dlatego, że w naszym kraju były konserwatywne rządy.

Beata Kempa dodaje, że w Europie jest sporo problemów gospodarczych spowodowanych nie tylko wojną na Ukrainie, ale także Zielonym Ładem. A to pcha elity europejskie, bojące się teraz własnych wyborców, do debat, które mocno elektryzują społeczeństwa ideologicznie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję