Reklama

Mięsa

Niedzielne obiady Szymona Szlendaka

Żeberka wieprzowe na młodej kapuście ze świeżymi pomidorami

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

1,2 kg żeberek wieprzowych
10 dag miodu gryczanego
250 ml piwa (najlepiej pszeniczne lub gryczane)
5 dag musztardy (dijon lub sarepskiej)
świeży majeranek
kilka ziaren kminku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 kg młodej białej kapusty
6-8 pomidorów
10 dag masła ekstra
pęczek koperku
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Przygotować marynatę do mięsa: wymieszać piwo, musztardę, miód i kminek. Żeberka natrzeć solą, pieprzem, gałązkami majeranku i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie obsmażyć mięso na grillu lub patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalewając przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowane żeberka piec w piekarniku rozgrzanym do 120oC przez ok. godzinę, a następnie na kolejne 30 min zwiększyć temperaturę do 160oC. Cały czas podlewać mięso marynatą. W tym czasie przygotować kapustę: poszatkować ją i sparzyć wrzątkiem. Z pomidorów usunąć skórkę oraz gniazda nasienne. Filety pomidorów pokroić w grubą kostkę. Obgotowaną kapustę - jeszcze chrupiącą - przełożyć do rondla, dodać masło, pomidory i czosnek pokrojony w plasterki. Dusić kilka minut, a na koniec przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

Upieczone żeberka pokroić na mniejsze kawałki i podawać na duszonej kapuście z pomidorami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2013-07-30 09:40

Ocena: +3 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Silnie przetworzone jedzenie może zwiększać ryzyko przedwczesnego zgonu

Wysoko przetworzona żywność przyczynia się w Brazylii do ok. 60 tys. zgonów rocznie - wynika z badania prowadzonego w tym kraju. W państwach rozwiniętych, gdzie takiego jedzenia spożywa się więcej, skutki tego mogą być jeszcze większe.

Gotowa do konsumpcji, ultra-przetworzona żywność w wielu krajach powoli zastępuje naturalne składniki diety. Skutki tego trendu mogą być fatalne - zwracają uwagę naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo. Zdaniem tych badaczy jedzenie tego typu przyczyniło się w 2019 roku w Brazylii do 10 proc. przedwczesnych zgonów.

CZYTAJ DALEJ

S. Faustyna Kowalska - największa mistyczka XX wieku i orędowniczka Bożego Miłosierdzia

2024-04-18 06:42

[ TEMATY ]

św. Faustyna Kowalska

Graziako

Zgromadzenie Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia – sanktuarium w Krakowie-Łagiewnikach

Zgromadzenie Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia –
sanktuarium w
Krakowie-Łagiewnikach

Jan Paweł II beatyfikował siostrę Faustynę Kowalską 18 kwietnia 1993 roku w Rzymie.

Św. Faustyna urodziła się 25 sierpnia 1905 r. jako trzecie z dziesięciorga dzieci w ubogiej wiejskiej rodzinie. Rodzice Heleny, bo takie imię święta otrzymał na chrzcie, mieszkali we wsi Głogowiec. I z trudem utrzymywali rodzinę z 3 hektarów posiadanej ziemi. Dzieci musiały ciężko pracować, by pomóc w gospodarstwie. Dopiero w wieku 12 lat Helena poszła do szkoły, w której mogła, z powodu biedy, uczyć się tylko trzy lata. W wieku 16 lat rozpoczęła pracę w mieście jako służąca. Jak ważne było dla niej życie duchowe pokazuje fakt, że w umowie zastrzegła sobie prawo odprawiania dorocznych rekolekcji, codzienne uczestnictwo we Mszy św. oraz możliwość odwiedzania chorych i potrzebujących pomocy.

CZYTAJ DALEJ

"Przysięga Ireny". Prawdziwa historia

2024-04-19 05:55

Paweł Wysoki

W Akademickim Centrum Kultury i Mediów UMCS „Chatka Żaka” w Lublinie miała miejsce polska premiera filmu „Przysięga Ireny”, opowiadającego prawdziwą historię kobiety ratującej Żydów.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję